PPoradnik
Jak zachować żywność na miesiące za pomocą prostych technik suszenia na słońcu
22 grudnia 2021
Suszenie na słońcu to nie tylko najstarsza i najprostsza metoda konserwowania żywności, to także najtańszy i najbardziej przyjazny środowisku wybór. Ludzie używali energii słonecznej do suszenia owoców, warzyw i mięsa przez tysiące lat, a technika ta działa równie dobrze dzisiaj, zwłaszcza jeśli mieszkasz w klimacie o wysokich temperaturach i niskiej wilgotności, takim jak południowo-zachodnie i środkowo-zachodnie Stany Zjednoczone.
W dzisiejszych czasach wiele osób używa dehydratorów lub metod suszenia w piekarniku do konserwowania żywności, ale suszenie na słońcu pozwala zachować więcej naturalnych smaków, dzięki czemu dodatkowy czas i opieka są warte wysiłku. Co więcej, nauka suszenia żywności na słońcu jest bardzo przydatną umiejętnością przetrwania, jeśli sieć energetyczna padnie.
Prawie każdy rodzaj żywności może być suszony na słońcu, ale najlepiej jest zacząć naukę technik, wybierając najpierw pokarmy, które są stosunkowo łatwe do wysuszenia, takie jak pomidory.
Przygotowanie własnych suszonych na słońcu pomidorów
Nie ma nic bardziej aromatycznego niż suszone na słońcu pomidory, a zrobienie własnych nie może być prostsze. Pomidory śliwkowe lub pastelowe, takie jak Roma lub Pomodoro, są powszechnie uważane za najlepsze do suszenia na słońcu, ale każda odmiana będzie odpowiednia. Najważniejszą rzeczą, jaką należy wziąć pod uwagę, jest grubość - pomidory pasty pokrój na połówki lub trójki, a pomidory śliwkowe na połówki. Grubość plasterków powinna być jednakowa, aby suszenie przebiegało w tym samym tempie.
Umyj i pokrój pomidory do pożądanej grubości, a następnie ułóż je, pozostawiając między nimi odstępy, na ramie, która ma sita ze stali nierdzewnej na dole i na górze. Możesz zrobić ramę w dowolnym rozmiarze; celem ekranu jest zapewnienie przepływu powietrza i uniemożliwienie ptakom ich zjedzenia. Możesz doprawić je ziołami lub solą morską, jeśli chcesz.
Upewnij się, że czeka cię gorąca i sucha pogoda, ponieważ pomidory będą potrzebowały kilku dni, aby dokładnie wyschnąć. Umieść stojaki w miejscu bezpośrednio nasłonecznionym, w którym wieje jak najwięcej wiatru.
Pomidory są gotowe, gdy w dotyku nie są już lepkie. Suszone na słońcu pomidory można przechowywać w sterylnych słoikach z oliwą z oliwek lub w próżniowo zamkniętych plastikowych torebkach.
Suszenie owoców na słońcu
Ze względu na wysoką zawartość cukru i kwasu, owoce można łatwo suszyć na słońcu; cukry i kwas pomagają opóźnić psucie się owoców podczas suszenia. Do suszenia większości owoców trzeba się trochę przygotować.
Morele i brzoskwinie przed suszeniem należy przekroić na pół i wypestkować. Owoce takie jak jabłka, morele i gruszki powinny być moczone w soku z cytryny lub roztworze kwasu askorbinowego przez około pięć minut przed umieszczeniem na stojaku w celu rozpoczęcia suszenia. Uchroni to je przed zbrązowieniem.
- Pokrój owoce na plastry o jednolitej grubości i wybierz gorące, suche miejsce (85 stopni Fahrenheita lub więcej) na okres suszenia. Na noc wstawiamy stojaki do środka lub przykrywamy je ściereczką, aby zapobiec ponownemu wchłanianiu wilgoci. Gdy owoce są już dokładnie wysuszone, należy je poddać kondycjonowaniu i pasteryzacji w celu bezpiecznego i długotrwałego przechowywania. Suszone owoce po ostudzeniu umieszcza się w szczelnie zamkniętych szklanych słojach na tydzień do dziesięciu dni, codziennie potrząsając słojami, aby rozprowadzić pozostałą wilgoć. Kiedy owoce są już przygotowane, wyjmujemy je ze słoików i albo pasteryzujemy w piekarniku na tackach w jednej warstwie w temperaturze 160 stopni Fahrenheita przez pół godziny, albo w plastikowych torebkach w zamrażarce w temperaturze 0 stopni Fahrenheita przez 48 godzin.
Suszenie warzyw na słońcu wymaga w zasadzie tej samej metody co owoców, ale należy je pokroić na mniejsze kawałki ze względu na mniejszą zawartość kwasów.
Dlaczego nie spróbować suszenia na słońcu tego lata, zwłaszcza jeśli masz nadmiar warzyw i owoców z ogrodu?
Komentarze