PPoradnik
Absolutnie najlepsze sposoby na dłuższe przechowywanie żywności i zachowanie jej świeżości
12 sierpnia 2021
Czasami trudno jest trzymać w domu dużo świeżych owoców i warzyw - zawsze wydają się zepsute, zanim zdążysz je zjeść. Co za strata! Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, jak przechowywać żywność na dłużej.
Zamiast iść do sklepu spożywczego każdego dnia po nową partię, zachowaj tę listę na zakładkę, abyś mógł odnieść się do swoich owoców i warzyw tak, aby przetrwały trochę dłużej.
Dlaczego niektóre owoce gniją wcześniej niż inne?
Winowajcą gnicia żywności jest bezbarwny, bezwonny gaz zwany etylenem. Pomaga on dojrzewać owocom, ale proces dojrzewania jest po prostu procesem "starzenia się".
Niektóre produkty spożywcze produkują więcej tego gazu, np. gruszki i jabłka. Prawdopodobnie słyszałeś o trzymaniu bananów w torbie, aby dojrzały; jest to spowodowane tym, że torba pomaga uwięzić etylen wewnątrz.
Uszkodzone owoce wydzielają więcej etylenu, który może powodować szybsze dojrzewanie i psucie się innych owoców. To powiedzenie: "Jedno złe jabłko psuje całą kiść" jest całkowicie prawdziwe!
Jak przechowywać żywność dłużej
Opierając się na nauce o etylenie, istnieją pewne miejsca, w których możesz przechowywać żywność, aby starczyło jej na dłużej.
Nigdy nie myj żywności przed przechowywaniem - powinieneś myć tylko tuż przed użyciem. To eliminuje możliwość pojawienia się pleśni.
W lodówce
Karczochy Buraki Brukselka Kapusta Kantalupa Seler naciowy Czereśnie Winogrona Fasola zielona Melon Lima Fasola liściasta Pory Grzyby Okra Szpinak Kiełki Letnia kabaczek Żółta kabaczek Cukinia
Inne produkty spożywcze powinny być przechowywane w lodówce, ale w inny sposób.
Po dojrzeniu
Te produkty należy przechowywać w lodówce tylko wtedy, gdy są lekko dojrzałe:
Awokado Nektarynki Brzoskwinia Gruszka Śliwka Kiwi Owoce
W wodzie
Świeże zioła i szparagi przechowuj w wodzie (tak jak w sklepie spożywczym!).
Papierowa torba
Grzyby i okra działają świetnie w papierowych torbach, ponieważ zapobiega to dostępowi światła.
Plastikowa torba
Owiń je w niebielone kuchenne ręczniki papierowe, aby wchłonąć wilgoć i umieść je w plastikowych torbach przed odłożeniem do lodówki:
Brokuły Marchew Kalafior Broda Kukurydza Żurawina Zielona cebula Sałata Groch Rzodkiewka
Przechowywać w jednej warstwie
Jagody powinny być przechowywane w pojedynczej warstwie, jeśli to możliwe. Zapobiega to psuciu się soku z innych jagód.
Na ladzie
Powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej i unikać światła słonecznego. Jeśli chcesz, aby owoce dojrzewały szybciej, wystawiaj je na słońce lub w najcieplejszym miejscu w domu.
Przenoszenie ich na ladę również może pomóc, aby nie spoczywały w jednym miejscu.
Apple Banana Tomato Basil Cucumber Eggplant Ginger Grapefruit Jicama Lemons/limes Mango Orange Papaya Pepper Persimmon Pineapple Plantain Pomegranate Watermelon
W chłodnym, ciemnym miejscu
Nigdy nie przechowuj cebuli z ziemniakami z powodu etylenu.
Daj nam znać, jak Ci idzie z tymi wskazówkami!
Dowiedz się więcej na: http://wyciskarkiopinie.pl
Komentarze