PPoradnik
Wyrzuciłeś nasiona awokado, bo nikt ci nie powiedział, że zwalczają raka!
8 grudnia 2021
Ostatnia aktualizacja 5 MAJA 2018 r.
Awokado to super-zdrowe zielone owoce, które są pełne witamin, fitoskładników i korzyści dla całego ciała. Od włosów aż po stopy, awokado i ich olej są użyteczne, nawet nasiona mogą być spożywane. Czy wiedziałeś o tym?
Prawdopodobnie jesteś przyzwyczajony do wyrzucania dużych nasion na kompost lub do guacamole, aby zachować jego świeżość. Ale te nasiona są bardzo odżywcze - w rzeczywistości pestka awokado ma więcej przeciwutleniaczy niż sam owoc.
Nasiona zdrowia
Większość ludzi nie wie, że pestka awokado ma więcej przeciwutleniaczy niż większość owoców i warzyw. Więcej, nawet niż większość herbat leczniczych. Pestki dostarczają więcej rozpuszczalnego błonnika niż jakikolwiek inny pokarm!
Pestki awokado zawierają odżywczy, bogaty w antyoksydanty olej, który obniża wysoki poziom cholesterolu i pomaga zapobiegać udarom i chorobom serca.
Jedzenie pestek awokado jest świetnym sposobem na zmniejszenie chorób zapalnych w organizmie. W szczególności, potężne korzyści płynące z pestek awokado działają łagodząco na obrzęki w przewodzie pokarmowym.
Oprócz wspomagania przewodu pokarmowego, pestki awokado pomagają naturalnie i skutecznie łagodzić biegunki i zaparcia.
Przeciwutleniacze znane jako związki fenolowe w pestkach awokado sprawiają, że są one przydatne w łagodzeniu wrzodów żołądka. Związki te zawierają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, które sprawiają, że nasiona są skuteczne w zapobieganiu wrzodom wzdłuż całej wyściółki układu pokarmowego.
Przeczytaj wszystko o awokado.
Dlaczego powinieneś jeść pestki awokado
1. Zabija komórki nowotworowe
70% przeciwutleniaczy zawartych w awokado znajduje się w jego pestkach. Nasiona zawierają flawonol, silny przeciwutleniacz, który pomaga zapobiegać i ograniczać wzrost guzów. Badanie z 2013 roku opublikowane w Pharmaceutical Biology wykazało, że ekstrakt z miąższu awokado spowodował samozniszczenie komórek białaczki.
W nowszym badaniu opublikowanym w recenzowanym czasopiśmie Cancer Research, naukowcy odkryli, że związek znajdujący się w ekstrakcie z pestki awokado o nazwie avocatin B był skuteczny przeciwko komórkom ostrej białaczki szpikowej. W sumie badacze przetestowali 800 naturalnych produktów zdrowotnych przeciwko ludzkim komórkom ostrej białaczki szpikowej.
2. Wzmacnia układ odpornościowy
Pestki awokado zawierają procyjanidyny i katechiny. Mają one właściwości przeciwzapalne, które zmniejszają sztywność, obrzęki, bóle stawów i choroby.
Flawonol w awokado wzmacnia również układ odpornościowy i pomaga chronić przed przeziębieniem i grypą.
3. Leczy problemy trawienne
Przez wieki, nasiona awokado zostały wykorzystane w Ameryce Południowej do leczenia problemów przewodu pokarmowego, w tym wrzody żołądka, zaparcia i biegunka. Te przeciwzapalne nasiona zawierają więcej rozpuszczalnych włókien niż większość innych pokarmów na naszej planecie!
4. Chroni zdrowie serca
Awokado jest doskonałym źródłem zdrowego dla serca jednonienasyconego tłuszczu, a dzięki zawartości aminokwasów i błonnika pokarmowego, nasiona mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zapobiec problemom sercowo-naczyniowym, takim jak tworzenie się płytki nazębnej, która może prowadzić do udarów i zawałów serca.
Dr Tom Wu, który zdobył nagrodę "World Famous Doctor" od Organizacji Narodów Zjednoczonych za swoje przełomowe osiągnięcia w leczeniu cukrzycy i raka, mówi, że zawsze je nasiona i zaleca pacjentom z chorobami serca, aby zrobić to samo.
"Ten rozpuszczalny błonnik wiąże się z tłuszczem i nadmiarem cholesterolu. Wtedy możemy obniżyć cholesterol i poprawić funkcjonowanie serca w sposób naturalny. Rozpuszczalny błonnik jest trudny do uzyskania w naszej diecie. Owsianka ma go trochę, ale nie może się równać z pestką awokado".
5. Żyj dłużej, czuj się lepiej
Pestki nie tylko pomagają Ci wyglądać młodziej, ale także czuć się młodziej. Związki zawarte w pestkach awokado mają zdolność zmniejszania chorób kości, dyskomfortu stawów oraz bólów i dolegliwości.
Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, które powodują choroby i przedwczesne starzenie się. Awokado i jego pestki faktycznie spowalniają proces starzenia się, ponieważ mają zdolność do syntezy kolagenu.
Pestki awokado mogą obniżyć poziom glukozy we krwi i pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi. Ze względu na wysoką zawartość dobrych tłuszczów, pozostaniesz nasycony na dłużej, co oznacza, że nie będziesz chrupał przekąsek przez cały dzień.
Jak przygotować nasiona awokado?
Więc teraz pytasz: "Jak mogę uzyskać wszystkie te niesamowite korzyści z tego ogromnego nasiona?". Oczywiście nie możesz po prostu wgryźć się w niego, a to nie przejdzie przez sokowirówkę, więc jak wydobyć dobroć z tego nasiona?
Obejrzyj ten film:
Następnym razem, gdy będziesz jeść awokado, zachowaj pestki i umyj je. Osusz je papierowym ręcznikiem i włóż do dehydratora lub piekarnika, aby je upiec. Rozgrzej piekarnik do 250oF (120oC) i piecz pestki przez 2 godziny, aż zewnętrzna skórka pestki pęknie. Wyrzuć zewnętrzną skórkę.
Nasiona będą teraz na tyle miękkie, że będziesz mógł użyć noża, aby pokroić je na mniejsze kawałki. Wrzuć je do blendera i zmiksuj do postaci proszku.
Możesz użyć proszku jeszcze w jego wilgotnej formie, lub lekko go uprażyć i przechowywać w suchym miejscu (zachowują się dłużej). Twój wilgotny proszek może pojawić się białawy, lub po uprażeniu może pojawić się pomarańczowy kolor.
Jak wykorzystać sproszkowane nasiona awokado?
Istnieje wiele sposobów, na jakie możesz wykorzystać sproszkowane nasiona awokado. Musisz być po prostu kreatywny.
Posyp proszek do soków, smoothie, owsianki, zup, sałatek i innych posiłków. Możesz też po prostu wsypać pół łyżeczki proszku do filiżanki, zalać gorącą wodą i przygotować napar herbaciany. Pozostaw do zaparzenia na około 10 minut.
Proszek z pestek awokado jest jak Twój własny, super zdrowy suplement w proszku. Więc następnym razem, gdy będziesz jeść awokado, pamiętaj, aby zachować jego pestki!
Odnośnik:
https://www.realfarmacy.com/avocado-seeds-superfoods-health/
Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z nimi związane, a nie ze względu na prowizję.
O Sarze Ding
Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia.
Czytaj więcej
Pokaż komentarze (3)
Komentarze