PPoradnik
Sok warzywny
4 grudnia 2021
Ostatnia aktualizacja 1 lipca 2017 r.
Ostatecznie, chcesz dążyć do picia większej ilości soków warzywnych ze względu na ich wysoce oczyszczające i lecznicze właściwości, które są skuteczne w odwracaniu wielu dolegliwości i ... topieniu toksycznych tłuszczów.
Jeśli kliknąłeś na tę sekcję jako pierwszą, sugeruję, abyś przeczytał również sekcję o sokach owocowych, o tym dlaczego powinieneś pić soki. Powody, dla których warto pić soki warzywne i owocowe są takie same, ale warzywa mają coś znacznie ważniejszego niż owoce - chlorofil.
Co to jest chlorofil?
Kiedy słyszysz słowo "chlorofil", być może pamiętasz je z biologii w szkole. Dla niektórych z Was słowo to może nie znaczyć prawie nic, poza tym, że jest to zielona rzecz w roślinach.
Tak, jest to "zielona rzecz" w roślinach, fitochemikalia, które sprawiają, że rośliny są zielone. Ale jest to również bardzo ważny związek białkowy, który działa jako nasz wewnętrzny uzdrowiciel, środek czyszczący, antyseptyczny, stymulator komórek, odmładzacz i budulec czerwonych krwinek, tak jak jest "krwią życia" rośliny.
Chlorofil jest zielonym pigmentem fotosyntetycznym, który znajduje się w dużej ilości w liściach roślin (warzyw). Pochłania on światło słoneczne i zamienia je w energię chemiczną dla rośliny.
Badania wykazały, że cząsteczka chlorofilu jest niezwykle podobna do hemoglobiny w ludzkiej krwi, substancji, która przenosi tlen w naszym organizmie. Z tą różnicą, że nasza hemoglobina ma w centrum struktury pierwiastek żelaza, a chlorofil ma pierwiastek magnezu (patrz rysunek poniżej). Eksperymenty wykazały, że nasze ciało jest w stanie przekształcić chlorofil w hemoglobinę, wzbogacając w ten sposób krew.
Korzyści zdrowotne wynikające z chlorofilu
Moc promieni słonecznych w chlorofilu jest cudownie oczyszczająca dla organizmu. Im bardziej zielone liście, tym bardziej skoncentrowana ilość chlorofilu.
Zgłaszane korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji chlorofilu są po prostu zbyt liczne. Przyjmowany konsekwentnie w wystarczających ilościach, oto niektóre z potężnych efektów leczniczych tej niesamowitej substancji:
Zwiększa ilość krwi
Detoksykuje i oczyszcza
Łagodzi problemy z poziomem cukru we krwi
Zmniejsza lub eliminuje zapachy ciała
Łagodzi wrzody żołądka
Znacznie łagodzi dolegliwości układu oddechowego, takie jak astma i zatoki
Zabija bakterie w ranach i przyspiesza gojenie
Zmniejsza ból spowodowany stanem zapalnym
Poprawia funkcje jelit
Zwiększa produkcję mleka u matek karmiących
Łagodzi bolesne hemoroidy
Roztapia toksyczne tłuszcze
Przejdź do tej strony, aby uzyskać kilka szybkich wskazówek, jak zrobić smaczne i zdrowe zielone soki.
Inne ważne składniki zielonych soków
Oprócz chlorofilu, zielone warzywa zawierają również inne równie niesamowite substancje, które działają razem w synergii, aby leczyć. Tylko natura potrafi połączyć grupy składników odżywczych, które wzajemnie się uzupełniają i po spożyciu działają synergicznie, aby naprawić, oczyścić i uzdrowić organizm.
Dlatego tak ważne jest, abyś upewnił się, że ilość przyjmowanej przez Ciebie leczniczej żywności przewyższa ilość żywności szkodliwej. Tylko wtedy, gdy tak się stanie, twoje ciało może zacząć się leczyć, a ty zaczniesz czuć się odmłodzony.
Ale ponieważ istnieje tylko tyle warzyw, które możemy jeść w ciągu dnia, >strong>musimy soki warzywne tak, że spożywamy wystarczającą ilość do użytku naszego ciała, do naprawy i uzdrowienia.
Tylko natura ma sposób na pakowanie wszystkich "właściwych
składniki odżywcze, które wzajemnie się uzupełniają,
i kiedy są spożywane, działają synergicznie.
aby naprawić, oczyścić i uzdrowić ... potężnie.
Kiedy wyciskamy sok, jesteśmy w stanie wydobyć prawie 100% składników odżywczych zawartych w włóknach. Prawidłowo wyciśnięte zielone soki są pełne żywych enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i sodu. Są tam również prowitamina A, witamina B-complex oraz witaminy C, E i K.
Na przykład, będziesz zaskoczony, że kiedy wyciśniesz 100g świeżego szpinaku i 50g świeżej pietruszki (razem 150g), zielony sok dostarczy więcej żelaza niż 300g wołowiny i więcej wapnia niż 300g mleka!
Wystarczy wyobrazić sobie ilość dobroci, które spożywasz z tych zielonych soków! Co więcej, składniki odżywcze z tych soków mogą być szybko przyswojone i wchłonięte przez Twoje komórki, nie obciążając Twojego układu trawiennego.
W trakcie swojej podróży w dół przewodu pokarmowego, robi szybkie wiosenne porządki w Twoim systemie - oczyszcza krew z grzybów, bakterii, drożdży, pasożytów i innych toksycznych substancji we krwi.
Czyż nie wszyscy potrzebujemy takiego oczyszczenia? A jaki jest lepszy sposób na wykonanie tego zadania niż odpowiednie wyciskanie soków owocowo-warzywnych?
Sokowanie warzyw: Jakie warzywa należy pić
Aby przyzwyczaić Cię do picia zielonych soków, zacznijmy od prostych warzyw. Pamiętaj, że Twój żołądek musi czuć się dobrze po wypiciu tych soków. Jeśli po wypiciu soku czujesz mdłości lub nudności, to znaczy, że przyjąłeś zbyt dużo warzyw, jak na poziom tolerancji twojego organizmu w danym momencie.
W takim przypadku następnym razem spróbuj wziąć mniejszą ilość i kontynuuj to, stopniowo zwiększając ilość za każdym razem, aż przestaniesz odczuwać niepokój. Z czasem, kiedy Twój organizm będzie bardziej oczyszczony z toksyn, Twój poziom tolerancji wzrośnie.
Dla początkujących w piciu soków warzywnych, zwykle proponuję zacząć od marchewki i/lub 2 zielonych jabłek jako podstawy. Następnie dodaj seler, ogórek lub sałatę, które są najłatwiejszymi warzywami do picia. Ostatecznie, chcesz dążyć do włączenia większej ilości zieleniny do swoich soków ze względu na jej doskonałe właściwości lecznicze. Dodaj plasterek cytryny do soku z zieleniny, aby zwiększyć szybkość wchłaniania składników odżywczych i poprawić smak soku.
Zobacz tę stronę, aby uzyskać kilka wskazówek, jak przyrządzać smaczne zielone soki. Bądź kreatywny, kombinacje są nieskończone!
Dostarczanie wszystkich składników odżywczych, których potrzebujesz
Podczas gdy chlorofil znajduje się we wszystkich zielonych warzywach, jedne z najbogatszych źródeł chlorofilu pochodzą z lucerny, trawy jęczmiennej, chlorelli, spiruliny i trawy pszenicznej. Nie mogę podkreślić, że musimy mieć różnorodność we wszystkich sokach, czy to z owoców czy warzyw. Ma to na celu zapewnienie, że nasze ciało otrzymuje wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje.
Ale przy wszystkich owocach i warzywach razem wziętych, jednym z elementów, którego tak bardzo brakuje jest witamina B12. Ścisła dieta wegetariańska może powodować niedobór witaminy B12, ponieważ witamina ta w dużej mierze znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Niedobór witaminy B12 może skutkować niedokrwistością złośliwą lub zapaleniem nerwów (zapalenie lub zwyrodnienie nerwu). Aby temu zaradzić, możesz przyjmować suplementy z witaminą B12 lub dodać chlorellę (rodzaj algi o wysokiej zawartości witaminy B12) do swoich soków. Ja stosuję to drugie rozwiązanie, ponieważ chlorella ma o wiele więcej korzyści zdrowotnych poza dostarczaniem witaminy B12.
Lubię kruszyć tabletki chlorelli do postaci proszku i dodawać je do moich zielonych soków. W ten sposób wszystkie zdrowotne składniki odżywcze są wchłaniane przez mój organizm niemal natychmiast. A także pozwala na synergię witamin w tym samym czasie.
Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Pamiętaj jednak, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i to, że mam dobre doświadczenia z ich używaniem, a nie ze względu na prowizję, którą można zarobić.
O Sarze Ding
Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia.
Czytaj więcej
Komentarze