PPoradnik
11 Niesamowitych rzeczy, które dzieją się z Twoim ciałem, gdy jesz grzyby
31 października 2021
Ostatnia aktualizacja 15 STYCZNIA 2018 r.
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób docenia grzyby i ich zalety. Jednak, niektóre pytania wciąż są oczywiste. Na przykład, czy są one rodzajem warzywa? Czy są one pożywne? W gruncie rzeczy niektórzy ludzie mogą pomylić grzyby z warzywem. W takiej sytuacji mogą zdecydować się na warzywa zamiast grzybów. Prawda jest taka, że nie da się zastąpić grzybów warzywami, mimo ich zalet.
Grzyby mają o wiele więcej korzyści zdrowotnych niż zwykłe warzywa. Niestety, niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę. W konsekwencji tracimy wszystkie zalety grzybów. Grzyby nie wymagają światła do wzrostu, a nawet nie są warzywami. Jak każde inne źródło pożywienia, istnieje wiele rodzajów grzybów.
Powiązane: How To Make High Antioxidant Mushroom Broth.
Dowiedz się, co tracisz nie włączając grzybów do swojej codziennej diety.
Korzyści zdrowotne płynące z grzybów
1. Utrata wagi
Liczenie kalorii jest uciążliwe. Dlaczego nie włączyć grzyby w diecie, aby pomóc w wysiłkach na rzecz utraty wagi?
Badania pokazują, że grzyby dostarczają niezbędnych składników odżywczych w pomaganiu w utracie wagi. Są one bardzo niskokaloryczne, co czyni je doskonałym wyborem żywności do kontroli wagi. Jednak ważne jest, aby podczas gotowania grzybów używać zdrowego oleju do gotowania, ponieważ mają one tendencję do nasiąkania olejem podczas gotowania. Olej kokosowy jest bezpiecznym olejem, który można używać do gotowania.
Jeśli twoim celem jest utrata wagi, oto pięć super soków, które możesz pić, aby pomóc ci w twoich wysiłkach.
2. Wzrost paznokci i włosów
Grzyby dostarczają selen do organizmu, aby pomóc poprawić wzrost włosów i paznokci. Selen jest niezbędny w dając Ci długie, piękne i zdrowe skóry, jak również włosy i paznokcie. Jest on również przydatny w zwiększaniu tempa metabolizmu w organizmie. Dodatkowo, minerał ten jest skuteczny w utrzymaniu młodej, miękkiej i promiennej skóry.
3. Promowanie zdrowej spermy
Cynk, selen i wysoka zawartość przeciwutleniaczy są obecne w grzybach. Te trzy elementy są niezbędne w zapewnieniu siły i zdrowia plemników. Dla kobiet starających się zajść w ciążę, regularne włączanie grzybów do posiłków dla ich partnera jest dobrym trikiem.
4. Wzmocnienie odporności
Grzyby są korzystne dla wzmocnienia układu odpornościowego. Jedzenie grzybów przez cały rok pomaga wzmocnić odporność, aby zapobiec chorobom i infekcjom. Jest to również świetny jako przeciwzapalne żywności do łagodzenia bólów stawów.
5. Dostarczanie witaminy D
Witamina D jest niezbędna do wspomagania wchłaniania wapnia w celu uzyskania lepszych, mocniejszych i zdrowszych kości i zębów. Wskazówka: Umieść grzyby pod bezpośrednim światłem słonecznym przez około 30-60 minut przed gotowaniem, aby pomóc im wchłonąć więcej słonecznej witaminy D.
6. Dobre dla jelit
Rozpuszczalny błonnik zawarty w grzybach pomaga wzmocnić zdrowe bakterie w jelitach. To pomaga w zdrowiu układu pokarmowego, aby poprawić regularność, zapobiec przyrostowi masy ciała i zmniejszyć zmęczenie. Pieczarka jest również doskonałym pokarmem, który jest odpowiedni dla diabetyków i pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL w organizmie.
7. Cele lecznicze
W Chinach, grzyby były używane jako lekarstwo od wieków. Są one głównie używane i kochane za ich właściwości pobudzające zdrowie. Starożytni Chińczycy wiedzą, że grzyby mogą być stosowane w celu zmniejszenia ryzyka infekcji płuc, obniżenia wysokiego ciśnienia krwi i wzmocnienia układu odpornościowego. Z grzybów przygotowuje się również herbatę, którą można się delektować.
8. Obniżenie cholesterolu
Grzyby mają unikalne włókna, które mają statynopodobne działanie, pomagając obniżyć poziom cholesterolu we krwi i glukozy we krwi, w tym samym czasie podnoszenia dobrego cholesterolu HDL. Ten efekt obniżenia cholesterolu przypisuje się wpływowi chityny i glukanów w grzybach.
Pieczarki praktycznie nie zawierają tłuszczu, a najlepszym sposobem ich przygotowania jest lekkie opiekanie w tosterze lub piekarniku, albo grillowanie z dodatkiem oliwy z oliwek. Gotowanie ich w szkodliwym oleju do gotowania mija się z celem jedzenia grzybów, ponieważ szybko nasiąkają olejem podczas gotowania.
9. Wysoka zawartość antyoksydantów
Pieczarka jest dobrym wyborem żywności, ponieważ zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy. Wiele osób wydaje się myśleć o owoce i warzywa jako jedyne źródła przeciwutleniaczy. Jednak grzyby zawierają nawet wyższy poziom przeciwutleniaczy, w porównaniu do, powiedzmy, pomidorów.
Antyoksydanty pomagają w ochronie komórek ciała. Zapobiegają inwazji wolnych rodników na komórki. Przeciwutleniacze to czynniki zapobiegające przedwczesnemu starzeniu się, jak również rozwojowi raka.
Powiązane: Pieczarka jest jednym z 5 najlepszych pokarmów, które zawierają superstar przeciwutleniacze.
10. Zwiększanie energii
Kiedy czujesz się zmęczony i zmęczony z nieznanych powodów, jedzenie żywności, które są wysokie w składniki odżywcze i przeciwutleniacze mogą po prostu pomóc szybko dostać się z powrotem na nogi. Grzyby są doskonałym pokarmem, który może pomóc zwiększyć i poprawić swój poziom energii.
11. Alternatywa dla mięsa zwierzęcego
Grzyby są odpowiednie dla wegetarian. Dostarczają one organizmowi pewnych składników odżywczych, które w większości znajdują się w mięsie zwierzęcym. Niektóre z tych składników odżywczych to żelazo, cynk, selen, białko i witaminy z grupy B, by wymienić tylko kilka.
Grzyby mogą więc być dobrą alternatywą dla osób, które nie jedzą mięsa zwierzęcego. Poza tym, pieczarki mają mięsną konsystencję i nadają potrawie "mięsne kąski". Wegetarianie mogą więc po prostu zdecydować się na grzyby jako dobrą alternatywę dla mięsa.
Wnioski
Najwyraźniej grzyby mają więcej zalet niż większość ludzi zdaje sobie sprawę. Są doskonałym dodatkiem do zdrowej diety, a jeszcze lepszym do diety wegetariańskiej. Więc zróbmy miejsce dla grzybów!
Powiązane: Jak zrobić bulion grzybowy o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.
Katleen Brown jest autorką tekstów o zdrowiu, urodzie i fitnessie dla różnych stron internetowych poświęconych zdrowiu. Uznaje jedność ciała, umysłu i perspektywy; i pomaga kobietom dostroić się do ich wrodzonej i wewnętrznej mądrości, aby przekształcić swoje zdrowie i naprawdę rozkwitnąć. Skontaktuj się z nią na Google+, Pinterest i Twitterze.
Niektóre z linków, które zamieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z nimi związane, a nie ze względu na prowizję.
O Sarze Ding
Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia.
Czytaj więcej
Komentarze