PPoradnik
Czy wiesz kiedy używać starego korzenia imbiru, a kiedy młodego?
2 marca 2022
Ostatnia aktualizacja: 16.04.2015 r.
Imbir znany jest z tego, że posiada ponad dwanaście rodzajów antyoksydantów, co czyni go przydatnym w leczeniu wielu schorzeń. Podobnie jak inne przyprawy, ma właściwości przeciwzapalne i jest szeroko stosowany w celach leczniczych.
Zioło to zawiera olejki eteryczne, białko, wapń, fosfor, żelazo, witaminę C, cholinę, kwas foliowy, inozytol, mangan, kwas pantotenowy, krzem i niewielką ilość witaminy B3.
Korzeń imbiru jest szeroko stosowany w kulturach azjatyckich. W Japonii świeży, młody imbir jest marynowany i spożywany jako przyprawa do wszystkich potraw. Wyróżniającym się fitoskładnikiem w korzeniu imbiru jest jego pikantna substancja zwana gingerolem. W starym imbirze ten składnik odżywczy jest bardziej skoncentrowany i bogatszy.
Porównanie młodego i starego korzenia imbiru
Młody imbir jest pachnący, ostry, mięsisty i soczysty, o łagodnym korzennym smaku. Natomiast stary imbir jest włóknisty, prawie suchy i ma tendencję do bycia pikantniejszym niż jego młody odpowiednik.
Ostatnie badania wykazały, że młody imbir obniża temperaturę ciała, jak w przypadku gorączki. Natomiast stary (bardziej suchy) imbir podnosi temperaturę ciała w przypadku przeziębienia i jest odpowiedni w okresie zimowym. Z tego powodu zalecam stosowanie starego imbiru podczas przedłużonej sokowej uczty.
Stary korzeń imbiru ma tendencję do podnoszenia temperatury ciała.
Kiedy używać starego imbiru ...
Jeśli masz tendencję do odczuwania zimna przez większość czasu, jak w przypadku osób z niedoczynnością tarczycy.
Kiedy robisz sok na czczo, potrzebujesz trochę ciepła w ciele.
W zimie, aby ogrzać swoje ciało
MŁODY korzeń imbiru ma tendencję do obniżania temperatury ciała.
Kiedy używać młodego imbiru ...
Jeśli masz tendencję do odczuwania ciepła przez większość czasu, jak w przypadku osób z nadczynnością tarczycy.
Gdy masz gorączkę.
W okresie letnim.
Korzeń imbiru jest niesamowitym ziołem i powinien znaleźć się w większości Twoich soków, nie tylko ze względu na smak, ale również na niezliczone korzyści zdrowotne.
Przeczytaj więcej o wielu wspaniałych korzyściach zdrowotnych korzenia imbiru.
Niektóre z linków, które zamieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, otrzymam niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z ich stosowaniem, a nie ze względu na prowizję, którą można uzyskać.
O Sarze Ding
Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia.
Czytaj więcej
Komentarze