PPoradnik
Jak zamienić miazgę z sokowirówki w bogatą w składniki odżywcze miazgę?
9 lutego 2022
Ostatnia aktualizacja 13 SEP 2015
Jeśli codziennie wyciskasz soki, może Ci się wydawać, że wyprodukowany miąższ się marnuje. Szkoda wydawać pieniądze na wysokiej jakości produkty, a potem mieć część z nich zmarnowaną podczas soków.
Jeśli chciałbyś wykorzystać tę pulpę, spójrz na ten łatwy przepis na krakersy z surowej pulpy z wykorzystaniem pulpy z sokowirówki.
Uwaga: Najlepiej i najbezpieczniej jest używać miąższu z sokowirówki tylko z ekologicznych owoców i warzyw.
Jest to prosty przepis, że każdy może śledzić i nadal może być uważany za surowy przepis, dla tych z was na diecie surowej żywności. Główną rzeczą do zapamiętania jest, aby uniknąć ogrzewania w temperaturze powyżej 42o Celsjusza (lub 105o Fahrenheita). Dokonywanie tych smacznych krakersów w niskiej temperaturze zapewni, że pulpa warzywna nadal zachowuje swoje składniki odżywcze.
Składniki na krakersy z surowej pulpy
Po pierwsze, trzeba będzie zebrać niezbędne składniki. Ten przepis wymaga użycia różnych nasion. Kombinacja składników pomoże związać żywność, aby stworzyć krakersy. Aby przygotować ten przepis, będziesz potrzebować:
2½ szklanki pozostałego miąższu z sokowirówki
1 ½ szklanki wody
½ filiżanki nasion lnu
¼ filiżanki nasion sezamu
¼ filiżanki nasion chia
¼ filiżanki nasion konopi
1 łyżeczka curry w proszku (lub czosnek/jonion w proszku)
1 duża papryczka chili (z usuniętymi nasionami)
Sól morska do smaku
Wskazówki dotyczące przyrządzania krakersów z surowej pulpy
Aby rozpocząć tworzenie własnych krakersów z surowej pulpy, połącz wszystkie składniki wymienione powyżej w robocie kuchennym. Mieszaj kombinację składników, aż uzyskasz lepki materiał ciasta.
Rozłóż arkusz papieru woskowego na blacie (lub arkusze dehydratora, jeśli używasz dehydratora żywności). Rozłóż mieszankę na arkuszu lub kilku arkuszach i użyj wałka do wygładzenia mieszanki. Staraj się uzyskać grubość mieszanki od 3 do 4 milimetrów.
Pomocne może okazać się położenie arkusza papieru woskowego na wierzchu masy, aby nie przyklejała się do wałka.
Umieść arkusze na blasze kuchennej i umieść w piekarniku lub użyj dehydratora i susz w temperaturze 42o Celsjusza. Kontynuuj suszenie przez około 4 godziny.
Wyjmij arkusze z piekarnika lub dehydratora i użyj noża, aby narysować linie na całej powierzchni. Odwróć arkusze i umieść blachę z powrotem w piekarniku lub dehydratorze na kolejne 8 godzin. Pozwalając im się odwodnić przez dłuższy czas sprawisz, że będą bardziej chrupiące.
Jest to prosty przepis, ale zajmie to prawie cały dzień, aby Twoje krakersy były gotowe do jedzenia. Zaplanuj to wcześniej i odwodnij je, gdy masz inne rzeczy do zrobienia w domu.
Jeśli używasz swojego piekarnika, powinieneś pozostać w domu przez cały czas, kiedy piekarnik jest włączony. Z dehydratora żywności, masz luksus bycia w stanie odejść i sprawdzić na swoich krakersów później.
Daj te surowe krakersy pulpy spróbować, a następnie szukać więcej sposobów, aby krakersy z różnych składników i przypraw.
Referencje:
https://eatingrawzone.com/recipes/dont-throw-your-juicer-pulp-away-make-raw-pulp-crackers/
Niektóre z linków, które zamieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z ich używaniem, a nie z powodu prowizji, którą można uzyskać.
O Sarze Ding
Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia.
Czytaj więcej
Komentarze