PPoradnik
Jak jeść suszone figi, aby zaradzić problemom żołądkowym i poprawić jakość krwi?
1 grudnia 2021
Ostatnia aktualizacja 26 LIP 2017 r.
Figi w oliwie z oliwek to przepis wywodzący się z terenów nadmorskich, to niesamowite, naturalne i bezpieczne remedium na wiele dolegliwości, w tym:
problemy żołądkowe
hemoroidy
zaparcia
podwyższony cholesterol
anemia
astma i zapalenie oskrzeli
a nawet niepłodność (niektóre kobiety twierdzą, że to naturalne lekarstwo pomogło im zajść w ciążę).
Powody zdrowotne, dla których warto jeść figi
Figi są jednym z najwyższych roślinnych źródeł wapnia, który jest doskonałą alternatywą w leczeniu osób uczulonych na produkty mleczne.
Owoce figi są bogate w błonnik pokarmowy i pomagają usprawnić pracę układu trawiennego.
Figi są doskonałym źródłem potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi i inne ważne funkcje organizmu. Zawarte w nich kwasy Omega 3 i Omega 6 pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i zdrowia serca.
Suszone figi znajdują się na szczycie listy suszonych owoców pod względem zawartości przeciwutleniaczy fenolowych. Jedno z badań wykazało, że spożycie zaledwie dwóch średnich suszonych fig spowodowało znaczny wzrost aktywności przeciwutleniającej w organizmie.
Według badań, figi są korzystne w leczeniu i usuwaniu kamieni nerkowych. Ugotuj sześć fig w filiżance wody. Spożywaj to codziennie aż do miesiąca, aby usunąć kamienie nerkowe.
Powszechnie wiadomo, że liście figowe mogą być spożywane ze względu na właściwości przeciwcukrzycowe, obniżają ilość insuliny wymaganej przez diabetyków.
Tryptofan zawarty w figach pomaga w zasypianiu i może być pomocny w leczeniu zaburzeń snu, takich jak bezsenność.
Figi zawierają sporą ilość witaminy C, która pomaga rozjaśnić i wyrównać koloryt skóry. Są również bogate w przeciwutleniacze, które zapewniają zdrową i promienną skórę.
Figi są bogate w witaminę B6, która od dawna uważana jest za korzystną w leczeniu porannych mdłości.
Przepis na suszone figi w oliwie z oliwek
40 kawałków wysokiej jakości suszonych fig
Oliwa z oliwek lub awokado
Włóż suszone figi do słoika, a następnie zalej je oliwą z oliwek lub awokado w takiej ilości, aby zanurzyć w niej wszystkie figi. Zamknąć i przechowywać przez 40 dni, w ciągu tych dni figi wchłoną dużo oliwy z oliwek.
Jedz jedną figę przed każdym posiłkiem, aby w pełni korzystać z jej zdrowotnych właściwości.
Ten artykuł został pierwotnie opublikowany przez NaturalNews.com. Jest on ponownie publikowany tutaj za zgodą.
Źródła:
https://www.onegreenplanet.org/natural-health/health-benefits-of-dried-figs-that-even-beat-out-dates/
https://healthfame.blogspot.in/2013/03/15-figs-health-benefits-nutrition-facts.html
https://www.bodyenlightenment.me/blog/2008/04/natural-tips-for-managing-morning-sickness/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3387413/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24888706
Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z ich używaniem, a nie z powodu prowizji, którą można uzyskać.
O Sarze Ding
Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia.
Czytaj więcej
Pokaż komentarze (1)
Komentarze