PPoradnik
Ta prosta sztuczka z torbą sprawi, że twoje cytryny będą świeże przez cały miesiąc
26 sierpnia 2021
Cytryny są powszechnie stosowanym owocem cytrusowym, który zapewnia nam niesamowite korzyści zdrowotne. Oprócz tego, że dają Ci ogromny zastrzyk witaminy C, posiadają również flawonoidy, które super-boostują wchłanianie składników odżywczych. Często polecam dodawać je do wszystkich soków lub po prostu pić ciepłe rano.
Większość z nas lubi trzymać nasze cytryny w misce na stole w kuchni lub w salonie, ponieważ mogą one dodać wiele do pomieszczenia, estetycznie. Jednak może to nie być najlepszy sposób na zachowanie cytryn. Przeczytaj poniżej, aby znaleźć najlepszy sposób na zachowanie ich świeżości na dłużej.
Niektórzy ludzie wolą trzymać pomidory, cebulę, a nawet ziemniaki w lodówce, mimo że nie jest to najlepszy sposób na przechowywanie tych produktów. Z drugiej strony, cytryny rzadko są przechowywane w lodówce, co jest absolutnie błędem.
W temperaturze pokojowej cytryny tracą ważność po pięciu dniach. To powoduje, że cytryny tracą wiele ze swoich wartości odżywczych i smaku, zwłaszcza, że witamina C w cytrynach jest wrażliwa na światło i ciepło. Istnieje jednak proste rozwiązanie na przedłużenie trwałości cytryn.
Aby zachować świeżość cytryn na dłużej (właściwości takie jak ich smak, soczystość, kruchość), najlepiej przechowywać je w lodówce w szczelnie zamkniętej plastikowej torebce lub w torebkach typu zip. Przechowywanie ich w szczelnej plastikowej torebce jest bardzo ważne.
Przechowywanie cytryn w lodówce spowalnia ich proces oddychania, ale nie zatrzymuje go całkowicie, co oznacza, że opóźnia się proces starzenia się rośliny. Całkowite ograniczenie procesu oddychania cytryny przyniosłoby odwrotny skutek i spowodowałoby jej szybsze starzenie się, dlatego nie próbuj ich zamrażać.
Idealnym miejscem do przechowywania cytryn w lodówce jest chłodne miejsce z dala od światła - oba te elementy niszczą składniki odżywcze w cytrynach. Ta wskazówka może odnosić się do wszystkich innych owoców cytrusowych, jak również. Mogą one pozostać dobre nawet przez cztery tygodnie bez uszczerbku dla ich właściwości odżywczych.
Komentarze