PPoradnik
Brakuje ci 95% składników odżywczych w arbuzie, jeśli nie jesz jego skórki
23 sierpnia 2021
Większość ludzi spożywa tylko soczysty miąższ znajdujący się wewnątrz arbuza. Jednak skórka arbuza jest całkowicie jadalna. Co więcej, skórka arbuza jest pod wieloma względami bardzo zdrowa dla Twojego organizmu. W rzeczywistości 95 procent wartości odżywczych arbuza znajduje się w jego skórce!
Co znajduje się w skórce arbuza?
Skórka arbuza, podobnie jak miąższ arbuza, składa się głównie z wody. Właściwości moczopędne i nawadniające arbuza oraz jego silne zdolności oczyszczające są korzystne dla poprawy funkcji nerek i leczenia infekcji dróg moczowych.
Odpowiednie nawodnienie organizmu obniża również ciśnienie krwi. Skórka arbuza jest również pełna witamin C, B6 i A, a spożywanie tej części owocu dostarcza sporej ilości cynku i potasu.
Journal of the Science of Food and Agriculture stwierdza nawet, że cytrulina w skórce arbuza może walczyć z uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki i może pobudzić układ odpornościowy. Wszystkie te witaminy i minerały można znaleźć w zaledwie jednej porcji skórki o łącznej wartości 50 kalorii.
Korzyści płynące z konsumpcji skórki arbuza
Cytrulina może również pomóc w utracie wagi, a błonnik znajdujący się w skórce arbuza może pomóc Ci poczuć się sytym na dłużej. Badania wykazały, że ludzie, którzy spożywają naturalną cytrulinę tracą 30 procent więcej wagi niż ci, którzy tego nie robią.
Likopen w skórce arbuza może być w stanie zmniejszyć stan zapalny odpowiedzialny za ból stawów, a folian w skórce może również zmniejszyć ryzyko zawału serca i raka jelita grubego. Ponieważ arbuz jest bogate źródło beta-karotenu, korzystnie wpływa na zdrowie oczu, jak również.
Jedna zaskakująca korzyść z jedzenia każdej części arbuza dotyczy fizycznej bliskości z partnerem. Naukowcy z Texas A&M's Fruit and Vegetable Improvement Center zauważyli, że cytrulina zawarta w skórce arbuza może rozluźnić naczynia krwionośne odpowiedzialne za udaną bliskość między partnerami.

Nawet kobiety w ciąży mogą korzystać z dobrodziejstw zdrowej skórki arbuza. Małe porcje skórki mogą zmniejszyć zgagę, a także zmniejszyć obrzęki związane z ciążą. Naturalne cukry mogą nawet zmniejszyć poranne mdłości! Jeśli dokuczają Ci skurcze mięśni, spróbuj zjeść trochę skórki arbuza, aby uchronić się przed skurczami w przyszłości.
Oszczędność pieniędzy
Wykorzystanie każdej części arbuza to nie tylko korzyści dla Twojego zdrowia. Dzięki temu możesz również zaoszczędzić pieniądze na jedzeniu. Możesz zrobić pikle używając skórki arbuza, ponieważ ma ona taką samą konsystencję jak ogórek.
Jeśli masz dostęp do sokowirówki, możesz zrobić sok ze skórki, aby uzyskać wspaniały w smaku napój, który zwalcza wolne rodniki uszkadzające komórki. Upewnij się, że całkowicie umyłeś zewnętrzną skórkę, jeśli planujesz wycisnąć z niej sok.
Komentarze