PPoradnik
Już nigdy nie kupisz puszkowanego nadzienia z dyni dzięki temu łatwemu przepisowi na puree.
1 stycznia 2022
Ostatnia aktualizacja: 9 października 2015 r.
W to Święto Dziękczynienia na pewno ktoś przyniesie na stół puree z dyni, ale powinnaś podjąć wysiłek, aby częściej jeść to pyszne nadzienie. Miąższ dyni jest pełen błonnika i różnych składników odżywczych. Po ubiciu w puree z dyni, można go wykorzystać w wielu przepisach.
Poznaj korzyści płynące z puree z dyni, a następnie dowiedz się, jak zrobić własne z łatwym przepisem na puree z dyni.
1. Poprawia Twój układ trawienny
Pierwsza korzyść zdrowotna puree z dyni jest jego zdolność do pomocy układu trawiennego. Wysoka zawartość błonnika znalezionego w puree z dyni pomaga w wydajnym trawieniu i zapobiega zaparciom. Usprawnienie układu trawiennego pomoże Twojemu organizmowi wchłonąć składniki odżywcze i poprawi metabolizm. Te korzyści mogą pomóc Ci schudnąć.
Jedna filiżanka puree z dyni zawiera około 7 gramów błonnika pokarmowego. To niesamowite, biorąc pod uwagę, że większość ludzi nie spożywa więcej niż 15 gramów błonnika pokarmowego każdego dnia, a zalecana ilość wynosi od 20 do 35 gramów.
2. Wzmocnij swój układ odpornościowy
Puree z dyni jest również dobrym źródłem żelaza. Jedna porcja puree z dyni zawiera około 3,4 g żelaza. Ten korzystny minerał pomaga wzmocnić swój układ odpornościowy, strzegąc przed chorobami.
Oprócz żelaza, puree z dyni zawiera beta karoten, kolejny składnik odżywczy, który korzystnie wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego, a także wspiera zdrowe oczy, zęby i kości. Witamina E może również utrzymać swój układ odpornościowy działa prawidłowo i chronić komórki przed uszkodzeniem.
3. Zapobieganie chorobom
Poprzez wzmocnienie układu odpornościowego, puree z dyni pomaga zapobiegać chorobom, ale to nie są jedyne korzyści zapobiegania chorobom jedzenia więcej tego nadzienia. Związki zawarte w puree z dyni mogą pomóc w zapobieganiu raka płuc, chorób serca i stanów zapalnych.
Przeczytaj więcej o pełnych korzyściach zdrowotnych płynących z dyni.
Przepis na puree z dyni
Przygotowanie własnego puree z dyni jest proste. Po przygotowaniu, można go używać w zupach, chili i gulaszach. Doda to więcej świeżych składników odżywczych do Twoich posiłków, bez drastycznej zmiany smaku posiłków. Można również dodać go do miski płatków owsianych, lub wymieszać go z jogurtem.
Aby zrobić własne puree z dyni, będziesz potrzebować jedną dynię do pieczenia (około 4 do 6 funtów) i trochę soli koszernej. Podgrzej swój piekarnik do 400 stopni Fahrenheita.
Weź dynię i odkrój trochę skóry z jednej strony dyni. Odkrój tyle skóry, aby można było położyć dynię na boku bez zwijania. Usuń łodygę z dyni i podziel dynię na dwie części. Może być konieczne użycie tasaka i młotka do rozłupania dyni.
Wydłubać nasiona i włókna za pomocą dużej metalowej łyżki. Odłóż nasiona na bok, świetnie smakują uprażone i mogą być użyte jako osobna, zdrowa przekąska. Posypać miąższ dyni solą koszerną.
Połóż arkusz papieru pergaminowego na blasze do pieczenia. Połówki dyni ułożyć na papierze pergaminowym, miąższem do dołu. Piecz dynię w piekarniku przez około 30 do 45 minut, lub do momentu, gdy z łatwością będzie można wbić w nią nóż.
Wyjmij dynię z piekarnika i przenieś na stojak do studzenia. Pozostawić dynię do ostygnięcia przez godzinę. Używając metalowej łyżki, usunąć upieczony miąższ z dyni i umieścić w robocie kuchennym. Zmiksować miąższ, aż będzie gładki. Powinno to zająć około trzech do czterech minut. Przechowywać puree z dyni w lodówce, aż będzie gotowe do użycia.
Puree z dyni powinno pozostać świeże przez okres do jednego tygodnia. Jeśli musisz przechowywać je przez dłuższy czas, zamroź je na okres do trzech miesięcy.
Puree z dyni to korzystny smakołyk, który można wykorzystać w wielu przepisach. Przygotuj porcję następnym razem, gdy przyniesiesz do domu kilka dyń z pola dyniowego.
Źródła:
https://www.foodnetwork.com/recipes/alton-brown/pumpkin-puree-recipe.html
https://healthyeating.sfgate.com/health-benefits-eating-pumpkin-puree-4645.html
Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i to, że mam dobre doświadczenia z ich używaniem, a nie ze względu na prowizję, którą można zarobić.
O Sarze Ding
Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia.
Czytaj więcej
Komentarze