PPoradnik
Zrób zupę z kurkumy, pomidorów i czarnego pieprzu w 15 minut, aby zwalczyć raka i stan zapalny
21 listopada 2021
Ostatnia aktualizacja 27 lipca 2017 r.
Ten przepis na zupę z kurkumy pomidorów czarnego pieprzu stał się wirusowy w Internecie, i to z dobrych powodów. Oto dlaczego ...
Chociaż stan zapalny jest niezbędną częścią twojej odpowiedzi immunologicznej na rzeczywiste zagrożenia dla zdrowia, kiedy występuje poza kontekstem, robi o wiele więcej szkody niż pożytku.
Stan zapalny i choroby przewlekłe
Badania wykazały, że niekontrolowany stan zapalny w organizmie jest związany nawet z najwcześniejszymi etapami rozwoju choroby.
Niewłaściwy stan zapalny jest podstawową przyczyną wielu powszechnych chorób przewlekłych, takich jak zapalenie stawów, astma, nieswoiste zapalenie jelit, a nawet stwardnienie rozsiane.
Jednak kluczem do zmniejszenia liczby osób cierpiących na choroby przewlekłe jest zajęcie się stanem zapalnym poprzez zmianę diety i stylu życia.
W publikacji naukowej z 2005 roku, T. Edwards pisze "Mamy obecnie wystarczająco dużo informacji, aby dokonać niezbędnych zmian w naszym stylu życia, aby znacząco wpłynąć na proces zapalny i potencjalnie żyć dłużej, zdrowiej, z mniejszymi obciążeniami dla przeciążonego i upadającego systemu medycznego".
Jak zwalczać stan zapalny
Największym czynnikiem, nad którym mamy kontrolę, jeśli chodzi o stan zapalny, jest nasza dieta. Podczas gdy istnieją rodzaje żywności, które cieszą się złą sławą jako powodujące niepotrzebne i niebezpieczne stany zapalne, istnieją też inne, które, jak udowodniono, mają odwrotne działanie. Jednym z tych pokarmów jest kurkuma.
Zalety kurkumy
Kurkuma od dawna jest stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne. Z tego samego powodu jest ona obecnie szeroko stosowana w kulturze zachodniej.
W badaniu z 2011 roku testowano jej wpływ na zapalenie stawów u szczurów i stwierdzono, że kurkuma zmniejszyła produkcję cytokin zapalnych, jednocześnie zwiększając produkcję cytokin przeciwzapalnych w organizmie. Badacze porównali kurkumę z imbirem i stwierdzili, że jest ona jeszcze lepszym środkiem przeciwzapalnym niż imbir.
Kurkuma jest również stosowana w celu promowania zdrowia układu pokarmowego. W szczególności może pomóc w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna, wrzodów i nieswoistych zapaleń jelit (IBD). Kurkuma jest również antyoksydantem, więc pomaga zapobiegać nowotworom. Jedno z badań testujących 3 różne rodzaje korzenia kurkumy wykazało, że był on w stanie zmniejszyć zachorowalność na raka piersi, raka jelita grubego, białaczkę i czerniaka!
Korzyści z czarnego pieprzu
Spożywanie kurkumy wraz z czarnym pieprzem całkowicie zmaksymalizuje jej działanie. W czarnym pieprzu znajduje się substancja o nazwie piperyna, która zwiększa wchłanianie kurkumy przez organizm (biodostępność) o 2000%! Nawet samodzielnie, czarny pieprz może zwalczać utlenianie w Twoim organizmie i stymulować zdrowe trawienie.
Korzyści z pomidorów
Pomidory są bogate w likopen; to właśnie on nadaje im ich żywy, czerwony kolor! Jest to również to, co czyni je potężnymi przeciwutleniaczami. Nie tylko zmniejszają one ryzyko zachorowania na raka, ale spożywanie likopenu może również pomóc w ochronie przed chorobami serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu w organizmie i utrzymanie niskiego ciśnienia krwi.
Biodostępność likopenu (jak dobrze nasz organizm może go wchłonąć podczas trawienia) jest znacznie zwiększona, gdy jemy gotowane pomidory w porównaniu z surowymi.
Przepis na zupę z kurkumy, pomidorów i czarnego pieprzu
Ta kolorowa i pyszna, przyjazna weganom zupa wykorzystuje wszystkie trzy pokarmy zwalczające przewlekłe choroby. Uwielbiamy też to, jak szybko można ją przyrządzić: tylko 15 minut!
Co potrzebujesz:
¾ szklanki pomidorków koktajlowych, opłukanych i przekrojonych na połówki
3-4 średniej wielkości pomidory, pokrojone w kostkę i pozbawione pestek
½ szklanki niskosodowego bulionu warzywnego
1 mielona cebula
2 mielone ząbki czosnku
2 łyżeczki kurkumy w proszku
1 łyżeczka oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia
Sól morska do smaku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżka stołowa octu jabłkowego z cydru
Szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku
Wskazówki:
Podsmaż cebulę i czosnek w oleju kokosowym na średnim ogniu przez 1 minutę.
Dodać kurkumę, pomidorki koktajlowe. Gotować, aż pomidorki będą miękkie.
Dodać pokrojone w kostkę pomidory, bulion, ACV i bazylię. Doprowadzić do wrzenia na średnio-wysokim ogniu, następnie przykryć i gotować na małym ogniu przez 5 minut.
Zmiksować za pomocą blendera lub miksera ręcznego do uzyskania kremowej konsystencji lub pożądanej konsystencji.
Doprawić solą i czarnym pieprzem.
Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Pamiętaj jednak, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i to, że mam dobre doświadczenia z ich używaniem, a nie ze względu na prowizję, którą można zarobić.
O Sarze Ding
Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, aby wyeliminować je dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia.
Czytaj więcej
Uwagi
Leave a Reply
Kliknij tutaj, aby anulować odpowiedź.
XHTML: Możesz użyć tych znaczników:
.stcr-hidden{display: none !important;} Powiadamiaj mnie o kolejnych komentarzach przez e-mail. Możesz również zasubskrybować bez komentowania.
Komentarze