PPoradnik
Surowy sok i twój układ odpornościowy
24 września 2020
Układ odpornościowy jest trochę zagadką. Podczas gdy większość ludzi zna jego funkcję, tak naprawdę niewiele o nim wiedzą poza tym. Układ odpornościowy składa się z kilku różnych organów i stosuje wiele różnych metod, aby zapewnić nam bezpieczeństwo i ochronę przed wszelkimi toksynami i patogenami, które napotkamy.
Komórki są najbardziej efektywnymi narzędziami, które układ odpornościowy wykorzystuje przeciwko chorobom. Komórki te są obecne w całym organizmie i stale pracują nad odróżnieniem zdrowych i niezdrowych komórek. System immunologiczny działa w celu usunięcia i zniszczenia niezdrowych komórek i chorób obecnych w całym organizmie.
Jako największy organ w organizmie, skóra jest pierwszą linią obrony przed chorobami. Komórki układu odpornościowego są syntetyzowane w szpiku kostnym, a następnie przekształcane w jedną z wielu komórek, które walczą z chorobami. Można również policzyć śledzionę, migdałki i węzły chłonne jako część tego ogromnego systemu, który działa na rzecz pozbycia się chorób z naszego organizmu.
Jaki jest wpływ surowego soku na układ odpornościowy?
Popularne określenie "jedzenie jest paliwem" wywodzi się z założenia, że organizm funkcjonuje podobnie jak maszyna. Wszystko, co jemy, zamienia się w energię, którą nasz organizm wykorzystuje do utrzymania swojego zdrowia. Każda funkcja, od oddychania po spanie, jest napędzana przez jedzenie.
Udowodniono, że dieta bogata w owoce i warzywa jest niezwykle korzystna dla ogólnego zdrowia organizmu i promuje zdrowy system odpornościowy. Ponieważ surowy sok tłoczony na zimno jest koncentratem minerałów i składników odżywczych występujących w owocach i warzywach, są one w stanie dostarczyć naszemu organizmowi paliwa, które jest niezbędne do zachowania zdrowia. Oto niektóre z pozytywnych skutków, jakie surowy sok tłoczony na zimno ma dla układu odpornościowego.
Zbuduj swoją odporność
Pasteryzacja jest procesem, w którym szkodliwe bakterie są zabijane przez szybkie podgrzanie cieczy do wysokiej temperatury lub wywieranie na nie ekstremalnego nacisku. Proces ten został wprowadzony w celu zwalczania szkodliwych bakterii występujących w mleku krowim, aby uczynić je bezpiecznym do spożycia przez ogół społeczeństwa.
Surowy sok tłoczony na zimno nie ulega pasteryzacji. Sok powstaje poprzez wyciskanie całego soku z owoców i warzyw, tworząc skoncentrowaną mieszankę witamin i składników odżywczych. Wszystkie owoce i warzywa są myte przed sokiem, co ogranicza liczbę obecnych w nich bakterii.
Ponieważ surowy sok tłoczony na zimno nigdy nie jest pasteryzowany, występują w nim pewne bakterie, z których żadna nie jest typowo szkodliwa dla zdrowych osób dorosłych. Budowanie odporności na działanie tych bakterii jest jednym ze sposobów, w jaki sok tłoczony na zimno działa na poprawę układu odpornościowego.
Osoby starsze, o obniżonej odporności lub bardzo małe dzieci powinny powstrzymać się od picia soków tłoczonych na zimno. Ich układ odpornościowy może nie być wystarczająco zdrowy, aby zwalczyć wszelkie komplikacje związane z bakteriami.
Pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi
Jednym z największych problemów z sokiem jest fakt, że wykazano, iż wraz z dobrze rozwiniętym systemem ćwiczeń fizycznych zmniejsza się waga osób, które biorą udział w oczyszczaniu soku lub włączają sok do swojego codziennego życia.
Jednak utrzymanie zdrowej wagi nie tylko pomaga nam dobrze wyglądać, ale także pomaga naszemu systemowi odpornościowemu funkcjonować sprawniej i efektywniej. Dowiedziono, że osoby z nadwagą mają tendencję do tego, że układy odpornościowe nie funkcjonują tak dobrze, jak powinny.
Może to wynikać z wielu powodów, z których jeden sugeruje, że osoby regularnie ćwiczące są mniej narażone na choroby związane z otyłością. Zdrowa dieta może być uzupełniona surowym sokiem tłoczonym na zimno i połączona z ćwiczeniami fizycznymi w celu utrzymania zdrowej wagi.
Pomaga zaopatrzyć się w witaminę C
Nie można przecenić znaczenia witaminy C dla układu odpornościowego twojego organizmu. Witamina C jest niezbędna dla wielu funkcji Twojego organizmu. Dodatkowo, witamina C odgrywa ogromną rolę we wspieraniu naszego systemu odpornościowego. Chociaż nie jest prawdą, że spożywanie witaminy C w przypadku przeziębienia lub choroby pomaga wyleczyć chorobę, to prawdą jest, że witamina C może pomóc Twojemu organizmowi skuteczniej zwalczać przeziębienie.
Wiele komórek układu odpornościowego wykorzystuje witaminę C do wykonywania swoich zadań. Witamina C znajduje się przede wszystkim w owocach i warzywach, niestety większość Amerykanów nie spożywa ich wystarczająco dużo. Surowy sok tłoczony na zimno to świetny sposób na rozwiązanie tego problemu, ponieważ daje on dogodną okazję do uzupełnienia zapasów witamin i minerałów poprzez zwiększenie spożycia owoców i warzyw.
Wreszcie, witamina C jest antyoksydantem, który działa na usuwanie toksyn z naszego organizmu. Codziennie przyjmujemy toksyny zwane wolnymi rodnikami. Nasze ciała zatrudniają przeciwutleniacze, takie jak witamina C, które zarówno niszczą, jak i usuwają te toksyny, aby nie wyrządzały nam szkody. To główna funkcja układu odpornościowego. Soki tłoczone na zimno, które są bogate w witaminę C, zwłaszcza soki cytrusowe, to świetny sposób, aby upewnić się, że zasilamy nasz organizm wystarczającą ilością witaminy C, aby skutecznie usuwać toksyny.
Wniosek
Zadaniem układu odpornościowego jest ochrona nas przed toksynami i ochrona zdrowia. Stale pracuje, aby osiągnąć dziesięć komórek. Aby pomóc mu jak najlepiej funkcjonować, powinniśmy w pierwszej kolejności zasilać nasz organizm w witaminy i minerały, których potrzebuje. Jednak może to być trudne do osiągnięcia. Na szczęście, sok tłoczony na zimno oferuje wygodny i skuteczny sposób zagwarantowania, że codziennie otrzymujemy naszą część owoców i warzyw. Chwyć dziś szklankę surowego, tłoczonego na zimno soku! Twój organizm i układ odpornościowy będzie Ci wdzięczny!
Komentarze