PPoradnik
7 Szybkie porady dotyczące wybierania soczystego i słodkiego arbuza za każdym razem
19 listopada 2020
Arbuz jest jednym z najlepszych letnich owoców. Jest to orzeźwiająca, satysfakcjonująca przekąska, którą można zjeść w upalny dzień. Smakuje wyśmienicie, zawiera bardzo mało kalorii, jest bogata w antyoksydanty i składniki odżywcze.
Korzyści z arbuza
- Bogaty w beta-karoten, który jest korzystny dla zdrowia skóry i kości Poprawia zdrowie oczu, zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej Zmniejsza skurcze mięśni Obniża ciśnienie krwi Zwiększa przepływ krwi Nawilża i odżywia organizm Działa moczopędnie.
Wyobraź sobie, że pijesz dużą szklankę soku arbuzowego, to jest orzeźwiające!
Tyle razy poleciłam sok arbuzowy różnym ludziom na różne dolegliwości i zawsze działa: Aby złagodzić zaparcia (zwłaszcza u dzieci!), zmniejszyć wzdęcia i zatrzymywanie wody, złagodzić ból, oczyścić nerki, lub po prostu zmniejszyć objawy ZNP.
Przeczytaj o pełnych korzyściach zdrowotnych arbuza.
Jak wybrać najlepszy arbuz za każdym razem
1. Pojawienie się arbuzów
Wybierz arbuza, który ma ładny podłużny lub okrągły kształt, nie zdeformowany w żaden sposób. Pokazuje to, że melon otrzymał odpowiednią ilość słońca i wody, gdy znajdował się na pnączu. Skóra powinna wyglądać tępo lub matowo, a nie błyszcząco. Błyszczący arbuz jest niedojrzały.
Wybierz taki, który jest wolny od siniaków, skaleczeń i skaz, i który nie jest zbyt duży. Możesz ulec pokusie kupienia największego arbuza, ale lepiej kupić dwa średnie, niż jeden duży. Te średnie są o najlepszych.
Melon, który ma dziurę lub jest w jakikolwiek sposób złamany, wpuszcza powietrze do owocu i fermentuje.
2. Waga arbuzów
Wybierz arbuza, który czuje się ciężki. Zbierz kilka innych melonów tej samej wielkości i wybierz ten najcięższy, biorąc pod uwagę wszystkie inne omawiane tu czynniki. Waga to soczystość melona.
3. Łaty pola arbuzowego
Wszystkie dojrzałe arbuzy mają "plamę polną" lub "plamę polną", która jest jasnożółtawa, od białej do żółtej, do pomarańczowej. Arbuzy są ciężkie i siedzą na ziemi w miarę dojrzewania. Im dłużej pozostają na pnączu, tym bardziej dojrzały i słodszy będzie.
Przy zbyt wczesnych zbiorach "plamka polna" jest mała lub prawie nieistniejąca - bez nich. Arbuzy nie dojrzewają, gdy zostaną odcięte od winorośli i pozostaną mniej słodkie.
Duża biała plamka na arbuzie oznacza, że jest prawie dojrzały, ale nie całkiem dojrzały, więc może nie być tak słodki jak żółte plamki, a nawet lepiej - pomarańczowe plamki (najlepiej!).
4. "Męskie" i "żeńskie" arbuzy
Na wielu innych stronach pojawiają się wzmianki o arbuzach posiadających płeć "męską" lub "żeńską". Przepraszam za rozczarowanie, ale z botanicznego punktu widzenia nie jest to do końca precyzyjne.
Mówi się, że "męskie" arbuzy mają podłużny kształt, są wodniste i mniej słodkie. Natomiast "żeńskie" arbuzy mają okrągły kształt i są słodsze.
Prawda jest taka: Pnącza arbuzowe mają męskie i żeńskie kwiaty, ale męskie kwiaty nie produkują owoców, tylko zapylają żeńskie kwiaty. Owoce nie mają płci.
Kształty arbuzów - podłużne czy okrągłe - nie wskazują tak naprawdę na soczystość czy słodycz melonów. Istnieją setki odmian arbuzów i tak wiele czynników, które mogą wpływać na soczystość i słodycz melonów.
5. Taśma arbuzowa
Kupując owoce, często chcemy, aby nasze owoce wyglądały nieskazitelnie. Ale na arbuzie można zobaczyć brązowe ślady, takie jak "blizny", które rolnicy nazywają "taśmą" (patrz zdjęcie poniżej).
Te brązowe ślady to blizny powstałe w wyniku zapylenia przez pszczoły, które sprawiają, że owoce są słodsze. Tak więc, im więcej taśmy na melonie, tym będzie on słodszy.
6. Stukanie arbuza
Stukanie arbuza jest dobrym sposobem na stwierdzenie, czy jest on dobry czy zły. Ale czego naprawdę szukasz, stukając w arbuza?
Trzeba trochę poćwiczyć i wkrótce przekonasz się, że jest to świetny sposób na wybranie dobrego arbuza.
Po rozważeniu wszystkich powyższych wskazówek na temat wyglądu arbuza, wykonaj metodę stukania.
Stukając arbuzem, chcesz, aby dźwięk był solidny, jak stukanie w drewno - to dobry arbuz.
Jeśli po stuknięciu arbuz brzmi jak nudne uderzenie, jakby dźwięk nie odbijał się, możesz być pewien, że jest "zamglony" i zbyt dojrzały.
7. Z nasionami lub bez.
Kupując arbuza, możesz być kuszony, aby wybrać arbuza bez pestek. Wiem, że wypluwanie tych nasion jest irytujące, ale te nasiona są dowodem na to, że jest to "prawdziwy" arbuz.
Arbuzy bez pestek są genetycznie modyfikowane, więc chcesz uniknąć tych bezpestkowych. Dyskusja na stronie kursu Penn State Science nazywa arbuzy bezpestkowe "genetycznie stworzoną hybrydą" i ma to do powiedzenia:
Arbuzy bez nasion są produktem krzyżowania "męskiego" pyłku arbuza z 22 chromosomami na komórkę, z "żeńskim" kwiatem arbuza z 44 chromosomami na komórkę. Ta mieszanka komórek tworzy sterylny owoc, który jest niezdolny do dalszego wytwarzania nasion. Dlatego też nie można wyhodować arbuza z hybrydowego, bezpestkowego arbuza.
Owoce są przeznaczone do posiadania nasion, zawsze wybieraj te z nasionami zamiast "bezpestkowych". Jak to się mówi, "Bezpestkowe jedzenie wyhoduje bezpestkowe (bezpłodne) pokolenie".
Nie jedzcie tego arbuza.
Czy kiedykolwiek natknęłaś się na "puste" arbuzy?
Jeśli kiedykolwiek miałeś pecha, że kupiłeś pustego arbuza, to najlepiej go wyrzucić. Oto dlaczego...
W nadziei na to, że ich arbuzy będą rosły szybciej i szybciej dla większego zysku, rolnicy stosują spray chemiczny znany jako forchlorfenuron.
Co to jest forchlorfenuron?
Ten środek chemiczny jest akceleratorem wzrostu, który stymuluje wzrost boczny w owocach, aby uczynić go bardziej jędrnym i wytrzymał dłużej.
Najprawdopodobniej, te arbuzy pochodzą z Chin. Jednak substancja ta jest dopuszczona w Stanach Zjednoczonych do stosowania również na innych owocach, takich jak kiwi i winogrona.
Zgodnie z arkuszem informacyjnym EPA Pesticide Fact Sheet, substancja chemiczna jest "niekoniecznie nieszkodliwa", ale niektóre skutki uboczne ujawnione w badaniach na zwierzętach zawarte:
- Zwiększone występowanie łysienia (wypadanie włosów)
- Zmniejszone masy ciała matki i płodu
- Zwiększona śmiertelność szczeniąt
- Zmniejszone rozmiary ściółki
Forchlorfenuron jest również klasyfikowany jako "umiarkowanie toksyczny dla ryb słodkowodnych w stopniu ostrym" oraz "nieco wyższy poziom toksyczności w populacji ptaków".
Jak forchlorfenuron wpływa na owoce?
Z wyglądu zewnętrznego nie można stwierdzić, czy melon został poddany działaniu substancji chemicznej przyspieszającej wzrost, z wyjątkiem tego, że mogą być one bardzo duże i ewentualnie jaskrawo zabarwione.
Jeśli znasz sposób, w jaki powinno brzmieć uderzenie dobrego arbuza, to ten będzie brzmiał pusto.
Dopiero po nacięciu można zobaczyć pustkę melona. Ponieważ dojrzałe owoce są najczęściej najsmaczniejsze i najbardziej soczyste, arbuzowi poddanemu obróbce forchlorfenuronem, który został zmuszony do szybszego i przedwczesnego wzrostu, będzie brakowało smaku.
Komentarze