PPoradnik
Jak zrobić idealne jajka na twardo, za każdym razem
1 marca 2022
Ostatnia aktualizacja: 13 sierpnia 2015 r.
Jajka są fenomenalnym źródłem białka, tłuszczu i innych składników odżywczych, w tym choliny oraz przeciwutleniaczy - luteiny i zeaksantyny. Są one tak dobre dla Ciebie, że możesz z łatwością jeść jeden tuzin jaj tygodniowo, co jest w rzeczywistości prostym i opłacalnym sposobem na dodanie cennych wartości odżywczych do swojej diety.
Najlepszym sposobem na spożywanie jajek, pod warunkiem, że pochodzą one z wysokiej jakości źródła, jest nie gotowanie ich w ogóle i gorąco polecam spożywanie jajek na surowo.
Możesz je przygotować tak, jak lubisz. Podczas gdy mniej "dobrze zrobione" jajka są nadal preferowane (takie jak gotowane na parze, na miękko lub na miękko z bardzo rzadkimi żółtkami), jajko na twardo jest świetną przekąską lub źródłem białka do posiłku.
Każde jajko zawiera około sześciu gramów białka. Kiedy jem jajka na twardo w mojej sałatce, zazwyczaj używam ich około czterech. Problem z jajkami na twardo polega na tym, że ich obieranie może być czasochłonne, a nawet może skończyć się usunięciem kawałków białka wraz ze skorupką.
Do tego dochodzi jeszcze kwestia gotowania - za krótko, a żółtko będzie płynne; za długo, a białko stanie się gumowate. Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, czy istnieje lepszy sposób na ugotowanie i obranie jajka na twardo, czytaj dalej.
9 sekretów do osiągnięcia perfekcji w gotowaniu jajek na twardo
Kolumna Food Lab zamieściła ostatnio kilka doskonałych wskazówek, jak stworzyć idealne jajko na twardo, od gotowania do obierania.1 Wskazówki te są wynikiem uważnych obserwacji autora podczas gotowania tysięcy jajek w różnych, starannie kontrolowanych warunkach, aby ustalić, co działa najlepiej. Oto podsumowanie tego, co należy zrobić, a każdy krok jest szczegółowo wyjaśniony poniżej:2
"Opuść jajka prosto z lodówki do już gotującej się wody, lub umieść je we wkładce do parowaru w przykrytym garnku gotującym na pełnym ogniu na kuchence. Jeśli gotujesz, zmniejsz ogień do najniższego poziomu. Gotuj jajka przez 11 minut na twardo lub 6 minut na miękko. Podawaj. Lub, jeśli podajesz na zimno, natychmiast zanurz je w wodzie z lodem. Pozwól im się schłodzić w tej wodzie przez co najmniej 15 minut, a jeszcze lepiej - przez noc w lodówce. Obrać pod chłodną bieżącą wodą."
1. Starsze jaja działają lepiej
Świeżo zniesione jajka są bardziej skłonne do przywierania do skorupki, gdy próbujesz je obrać, więc jeśli masz jajka bezpośrednio z farmy (co bardzo polecam), możesz chcieć pozwolić im dojrzewać przez kilka tygodni przed ugotowaniem ich na twardo. Jeśli kupisz swoje jaja w supermarkecie, to nie jest problem, ponieważ większość z nich będzie siedzieć przez 30 dni lub więcej, zanim zostaną zapakowane i zużyte.
2. Jajka mogą być prosto z lodówki lub spod lady
Nie ma znaczenia, czy jajka są zimne (prosto z lodówki) czy mają temperaturę pokojową, kiedy rozpoczynasz proces gotowania.
3. Najpierw zagotuj wodę (lub użyj pary)
Gorący początek jest najważniejszym czynnikiem w tworzeniu łatwego do obrania jajka na twardo. Dzieje się tak dlatego, że białko jajka gotowane powoli (podczas gdy zimna woda jest podgrzewana do wrzenia, na przykład) będzie silniej wiązało się z błoną wewnątrz skorupki jajka. Według artykułu:3
"Gorący początek daje łatwiejsze do obrania jajka. I nie ma znaczenia, czy ten gorący start jest we wrzącej wodzie, czy w wypełnionym parą garnku lub szybkowarze. Wszystkie są uderzająco łatwiejsze do skorupkowania niż te, które zaczęły się w zimnym garnku."
4. Po szybkim zagotowaniu, zmniejsz temperaturę, by gotować na wolnym ogniu
W szybko gotującej się wodzie, jajko będzie gotować się od zewnątrz do środka, co oznacza, że białko będzie gotować się szybciej, prawdopodobnie stając się gumowate lub twarde. Aby uzyskać to, co najlepsze z obu światów (delikatne białka, które nadal łatwo się obierają), zanurz jajka we wrzącej wodzie na około 30 sekund, a następnie zmniejsz temperaturę do gotowania na wolnym ogniu przez resztę czasu (11 minut dla ugotowanych na twardo, 6 minut dla ugotowanych na miękko).
5. Spróbuj gotowania na parze
Jeszcze bardziej niezawodną metodą może być gotowanie jajek na parze. Zagotuj pół cala wody w garnku, a następnie umieść jajka na wkładce do parowaru. Dzięki temu jajka są delikatnie ugotowane, więc nie ma potrzeby zmniejszania temperatury, jak w przypadku gotowania.
6. Unikaj Gotowania Pod Ciśnieniem lub Pieczenia Jaj
Jajka gotowane pod ciśnieniem mają wyższą temperaturę niż gotowane na parze lub we wrzątku, co zwykle skutkuje twardszymi, gumowatymi białkami. Pieczenie jajek w piekarniku również stało się ostatnio modne, ale przeprowadzona analiza wykazała, że jajka gotowane w piekarniku były trudne do obrania, bezbarwne i nieprzewidywalne.
7. Wstrząśnij jajkami w lodowato zimnej wodzie po ugotowaniu
Kiedy twoje jajka są gotowe do gotowania, wstrząśnij nimi w garnku z lodowatą wodą. To doprowadzi do idealnie zaokrąglonego dna (pozbywając się "wgłębienia", które często znajduje się na dnie jajek na twardo). Zgodnie z artykułem:4
"Kiedy wyciągasz gorące jajko z garnka, żółtko i białko nie zdążyły jeszcze całkowicie stwardnieć... Wstrząsając nim, bardzo szybko powodujesz, że para wodna, która nagromadziła się w tej kieszonce powietrznej, zamienia się w wodę, natychmiast spadając do około 0,5% swojej pierwotnej objętości. Ugotowane jajko, które nadal nadaje się do spożycia, zajmie jego miejsce.
Jeśli natomiast pozwolimy jajku powoli ostygnąć, to zanim para wodna wystarczająco się schłodzi, jajko ma już w zasadzie ustalony kształt. Zamiast jajka, które wypełnia tę przestrzeń, powietrze jest zasysane przez skorupkę jajka."
8. Schładzaj jaja przed obieraniem
Im chłodniejsze jajko, tym twardsza będzie jego struktura, co znacznie ułatwi zdejmowanie skórki bez powodowania kraterów na białku. Idealnie byłoby schłodzić jajka w kąpieli lodowej przez 15 minut lub w lodówce przez noc przed obraniem.
9. Obieraj pod bieżącą wodą
Ostatni krok do idealnego jajka na twardo? Delikatnie rozbij jajko na całej powierzchni, a następnie obierz skorupkę pod bieżącą wodą.
Szybka sztuczka na 'obieranie' jajka bez obierania go w rzeczywistości
Jeśli chcesz spróbować innej metody niż sztuczka z bieżącą wodą wspomniana powyżej, Tim Ferris (autor świetnej książki "Czterogodzinny tydzień pracy"), pokazuje jak łatwo jest dostać się do jajka na twardo bez konieczności obierania go. Nie ma nic prostszego niż to ... tylko bądź gotowy złapać jajko, gdy wyjdzie!
Instrukcje:
Przykryj jajka wodą i gotuj na małym ogniu przez około 12 minut.
Ochłodzić jajka, umieszczając je w zimnej wodzie z jedną łyżeczką sody oczyszczonej i lodem. Soda oczyszczona podnosi poziom pH i zmniejsza przyleganie. Jeśli zdecydujesz się nie używać sody oczyszczonej, pamiętaj, aby natychmiast po ugotowaniu przenieść jajka do zimnej wody z dużą ilością lodu.
Rozbij górną część jajka i usuń mały kawałek.
Rozbij dolną część (szeroki koniec) jajka i usuń mały kawałek.
Trzymając jajko w dłoni, dmuchać energicznie w wąski koniec jajka, co spowoduje wydalenie go szerokim końcem.
Powiązane: Jak Wybierać i Jeść Jajka Dla Ich Optymalnych Składników Odżywczych,
i Dlaczego jaja są najzdrowszym pokarmem na naszej planecie.
Artykuł został pierwotnie opublikowany na DrMercola.com. Ponownie opublikowany tutaj za pozwoleniem.
Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i to, że mam dobre doświadczenia z ich używaniem, a nie ze względu na prowizję, którą można zarobić.
O Sarze Ding
Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia.
Czytaj więcej
Komentarze