PPoradnik
THIS Tea Is Toxic To Cancer Cells, Lowers Blood Pressure And Prevents Stroke
8 stycznia 2022
Ostatnia aktualizacja: 8 grudnia 2015 r.
Najnowsze badanie pokazuje, że herbata z hibiskusa może być tak samo skuteczna w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi, jak powszechnie stosowane leki na nadciśnienie. Wysokie ciśnienie krwi może prowadzić do zwiększonego ryzyka zawałów serca i udarów mózgu. Choroby serca są główną przyczyną zgonów, jednak poprawa zdrowia serca nie zawsze jest trudnym procesem.
Wprowadzając zmiany do swojego stylu życia, możesz zacząć poprawiać swój ogólny stan zdrowia. Dla milionów ludzi, dobrym miejscem do rozpoczęcia jest ciśnienie krwi. Nie musisz sięgać po leki lub recepty, aby walczyć z wysokim ciśnieniem krwi.
Stosując naturalne środki, możesz uzyskać te same korzyści, co przyjmując leki na nadciśnienie, bez żadnych potencjalnych skutków ubocznych. Jednym z takich środków jest picie herbaty z hibiskusa.
Herbata z hibiskusa ma cytrynowy smak i czerwony kolor, a w przeciwieństwie do leków na receptę nie ma ryzyka wystąpienia skutków ubocznych.
Roślina hibiskusa jest uprawiana w większości Stanów Zjednoczonych, co sprawia, że jest to niedroga roślina. W rzeczywistości można nawet wyhodować własny hibiskus, choć jest on również łatwo dostępny w większości sklepów. Jeśli spojrzeć na popularnych mieszanek ziołowych herbat, można zauważyć, że zawierają one hibiskusa, więc nie powinno być żadnych problemów ze znalezieniem herbaty.
Badania potwierdzają korzyści płynące z picia herbaty z hibiskusa
W kilku badaniach medycznych stwierdzono, że herbata z hibiskusa może być stosowana w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi. Według najnowszych badań, picie trzech filiżanek herbaty z hibiskusa dziennie może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi.
W jednym z badań, grupa 65 zdrowych mężczyzn i kobiet z lekko podwyższonym ciśnieniem krwi została przebadana. Ich poziom ciśnienia krwi został zmierzony na początku badania, a następnie po trzydziestu dniach. Uczestnicy, którzy codziennie spożywali herbatę z hibiskusa, doświadczyli spadku ciśnienia krwi o 7 punktów.
Korzyści zdrowotne płynące z picia herbaty z hibiskusa mogą obejmować ochronę przed rakiem - w szczególności rakiem żołądka.
W tajwańskim badaniu laboratoryjnym stwierdzono, że ekstrakt z Hibiscus sabdariffa jest toksyczny dla komórek nowotworowych, a szczególnie skuteczny w zabijaniu komórek raka żołądka. Badacze przypisali potencjalną zdolność hibiskusa jako środka zapobiegającego nowotworom jego wysokiemu poziomowi polifenoli, które są silnymi przeciwutleniaczami.
Hibiskus jest używany od wieków
Wyniki tych badań nie są niczym nowym, ale zapewniają naukowe poparcie dla praktyki, która była stosowana od wieków. W niektórych częściach Afryki i Azji, hibiskus był używany w tradycyjnej medycynie do leczenia wysokiego ciśnienia krwi.
KUP HERBATĘ Z HIBISKUSA:
Dodatkowe badania potwierdzają korzyści płynące z hibiskusa
Naukowcy z Iranu przeprowadzili kolejne badania, które zapewniły dodatkowe wsparcie dla korzyści płynących z hibiskusa. Grupa 54 osób dorosłych z nadciśnieniem tętniczym otrzymywała herbatę przez 12 dni. Uczestnicy otrzymywali albo herbatę z hibiskusa, albo czarną herbatę i musieli pić ją codziennie.
Po upływie 12 dni średnie ciśnienie krwi w grupie pijącej czarną herbatę nieznacznie się obniżyło. Grupa pijąca herbatę z hibiskusa odnotowała spadek ciśnienia krwi średnio o 10 procent.
Nie było to ostatnie badanie. Przeprowadzono wiele innych badań, które doprowadziły do podobnych wniosków. Po przyjrzeniu się wszystkim dowodom, staje się oczywiste, że herbata z hibiskusa jest doskonałym miejscem, aby zacząć, jeśli próbujesz obniżyć ciśnienie krwi.
Aby przygotować własną herbatę z hibiskusa, należy zaparzyć około 1 łyżeczki suszonego kwiatu hibiskusa w jednej filiżance wrzącej wody. Jeśli chcesz zrobić mocniejszą herbatę, możesz dodać do 5 łyżeczek hibiskusa. Możesz przygotować większą porcję, dodając jedną filiżankę wody na porcję i zwiększoną ilość ziela.
Spróbuj pić jedną lub dwie filiżanki herbaty każdego dnia, aby zacząć poprawiać swoje zdrowie serca. Ochotnicy w tych badaniach doświadczyli spadku ciśnienia krwi w zakresie od 7 do 12 procent. Wyeliminowanie pokarmów, które są kwaśne i szkodliwe pomoże uczynić tę poprawę o wiele łatwiejszą.
Źródła:
https://www.motherearthnews.com/natural-health/herbal-remedies/lower-blood-pressure-naturally-zmgz11zrog.aspx
https://www.webmd.com/heart/news/20081110/hibiscus-tea-may-cut-blood-pressure
Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i to, że mam dobre doświadczenia z ich używaniem, a nie ze względu na prowizję, którą można zarobić.
O Sarze Ding
Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia.
Czytaj więcej
Komentarze