PPoradnik
Bezglutenowe alternatywy na kolację (bez poświęcania smaku)
31 stycznia 2022
Ostatnia aktualizacja 30 października 2015 r.
Coraz większa liczba osób unika glutenu. W rzeczywistości, badanie z 2013 roku wykazało, że prawie jedna trzecia Amerykanów podejmuje wysiłki w celu wyeliminowania glutenu. Dla wielu, powodem unikania glutenu jest to, że cierpią na celiakię; chociaż inni mogą rozwijać wrażliwość na gluten, jak również.
Gluten występuje głównie w chlebach, chipsach, krakersach i innych produktach skrobiowych. Kiedy mąka jest połączona z wodą, gluten w mące pomaga zwiększyć elastyczność żywności. Dla osób cierpiących na nadwrażliwość na gluten, spożywanie chleba i innych pokarmów zawierających gluten może wpływać na przewód pokarmowy.
Jeśli starasz się unikać glutenu, możesz nie mieć problemów ze znalezieniem pomysłów na bezglutenowy obiad. Oto kilka kolejnych, które możesz dodać do swojej biblioteki bezglutenowych przepisów.
Zastąp krakersy lub chleb warzywami
Jeśli regularnie jesz kolacje serwowane z chlebem lub krakersami, unikaj pokarmów zawierających gluten na rzecz świeżych warzyw.
Dodaj marchewkę lub seler do swoich dań bocznych. Inną opcją jest całkowite pominięcie tego dania.
Zastąp makaron makaronem ryżowym lub warzywami
Istnieje wiele sposobów na zastąpienie makaronu lub klusek. Możesz zrobić swój własny makaron marchewkowy lub kupić makaron ryżowy. Obie te opcje są bezglutenowe. Prawie każde danie w stylu włoskim, które regularnie robisz, nadal może być zrobione. Musisz tylko znaleźć bezglutenową alternatywę dla makaronu.
Zamień składniki zawierające gluten na bezglutenowe zamienniki
Główną przeszkodą w jedzeniu bezglutenowym jest znalezienie przepisów, które nadal smakują świetnie. Najłatwiejszym sposobem na to jest zastąpienie istniejących składników bezglutenowymi alternatywami. Oto kilka przykładów surowej żywności, którą można wykorzystać do zastąpienia innych składników.
Zamień bułkę tartą na mączkę migdałową. Uzyskasz trochę więcej smaku z migdałów i możesz uniknąć glutenu podczas robienia klopsików i innych przepisów, które wymagają bułki tartej.
Kalafior może być używany jako zamiennik kuskusu. Umieść surowy kalafior w robocie kuchennym i mieszaj, aż uzyskasz błyskawiczny kuskus. Inną alternatywą kuskusu jest gotowanie czerwonej soczewicy, aż będzie miękka. Quinoa może być również używana do zastąpienia tradycyjnego kuskusu.
Granola, mimo że jest zdrową żywnością, w rzeczywistości zawiera gluten. Aby zastąpić granolę, użyj posiekanych orzechów. Orzechy można uprażyć, a następnie posiekać w robocie kuchennym.
Szukaj innych alternatyw dla glutenu
Prawie każdy posiłek, który zawiera gluten może być nadal wykonane. Musisz tylko znaleźć zamiennik dla składników, które zawierają gluten. Zastąp chleby, krakersy i makaron warzywami i innymi bezglutenowymi alternatywami.
Jedzenie bezglutenowe nie oznacza, że musisz poświęcić smak. Poświęć trochę czasu, aby znaleźć bezglutenowe alternatywy na kolację.
Źródła:
https://thestonesoup.com/blog/2013/07/16-clever-substitutes-for-going-gluten-free/
https://greatist.com/health/27-gluten-free-recipe-substitutions
https://authoritynutrition.com/6-shocking-reasons-why-gluten-is-bad/
Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z ich używaniem, a nie z powodu prowizji, którą można uzyskać.
O Sarze Ding
Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia.
Czytaj więcej
Komentarze