PPoradnik
Zdrowsza opcja: Bezglutenowy chleb lniany Focaccia
20 lutego 2022
Ostatnia aktualizacja 12 sierpnia 2015 r.
Ten przepis na chleb lniany Focaccia jest idealny dla diet bezglutenowych. Nasiona lnu są bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, a także w błonnik. Również wysoki w przeciwutleniacze, nasiona lnu występują w dwóch odmianach: jasne i ciemne.
Nasiona lnu zajmują pierwsze miejsce pod względem zawartości lignanów. Lignany to polifenole podobne do błonnika, które mają korzystny wpływ na serce, krew, hormony i zdrowie jelit. Nasiona lnu zajmują pierwsze miejsce w rankingu nie tylko pod względem zawartości lignanów, ale także kwasów tłuszczowych omega-3 - 14 gramów nasion lnu dostarcza 133 procent dziennej zalecanej wartości.
Kolor może być jedyną różnicą, poza ceną. Oczywiście, jeśli upieczesz jasne nasiona, otrzymasz lżejszy chleb, ale jego wartość odżywcza nie ulegnie zmianie.
Bezzbożowy chleb lniany Focaccia - opcja wegańska
Potrzebne będą:
Forma do pieczenia 10×15
2 filiżanki mączki z siemienia lnianego
1 łyżka proszku do pieczenia
5 ubitych jajek (bezglutenowa alternatywa: Ener-G Egg Replacer)
1 łyżeczka soli morskiej
1-2 łyżki zdrowego słodzika (cukier kokosowy jest świetną opcją - spróbuj 1 miarki stewii, aby uzyskać opcję przyjazną dla candidy).
½ szklanki wody
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego (można zastąpić innym zdrowym tłuszczem)
Przygotowanie:
Rozgrzej swój piekarnik do 350°F. Nasmaruj swoją patelnię używając oleju kokosowego, jeśli chcesz. Działa on dobrze i ma wspaniały smak.
Ubij siemię lniane, sól i słodzik do mieszania mell.
Wmieszaj jajka, wodę i olej do suchej mieszanki i mieszaj aż do całkowitego połączenia.
Pozostaw ciasto na 2 do 3 minut, aby zgęstniało. Nie zostawiaj zbyt długo, bo stanie się twarde.
Łyżeczką przelej ciasto na patelnię i rozprowadź.
Piecz przez 20 minut, lub do momentu, gdy chleb odskoczy, gdy dotkniesz jego wierzchu. Kiedy będzie gotowy, będzie zarumieniony.
Pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem.
Jeśli mielisz własne siemię lniane:
Jeśli mielesz własne siemię lniane: 4 filiżanki siemienia lnianego = 6 - 6½ filiżanki mączki lnianej. Jeśli masz ich więcej po zmieleniu, spróbuj dodać je do soków i smoothie.
Jeśli lubisz piec w dużych ilościach, zrób 4½ porcji:
9 filiżanek mączki lnianej
4 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 ½ łyżeczki soli
4 ½ łyżeczki słodzika
22 jajka - lub ich odpowiednik
2 ¼ szklanki wody
1 ½ szklanki oleju kokosowego
WSKAZÓWKA: Jeśli używasz kamienia do pieczenia, sprzątanie jest bardzo proste. Dodatkowo, nie będziesz musiał ich natłuszczać, więc przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze. Ten chleb zostanie szybko zjedzony, więc być może będziesz musiał zrobić więcej!
Znaleźliśmy ten przepis tutaj, a autor wspomina, jak bardzo jest on lubiany w całym internecie:
"Zdaję sobie teraz sprawę, że ten przepis znajduje się na wielu stronach w całym internecie. Nie pamiętam, skąd pochodzi ten przepis, ale oczywiście jest wiele osób, które kochają go tak samo jak my!".
Powiązany artykuł: Why Ezekiel Bread Is The Healthiest You Can Eat (zawierają gluten).
Źródło:
https://wholenewmom.com/recipes/focaccia-flax-bread/
Niektóre z linków, które zamieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Pamiętaj jednak, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i to, że mam dobre doświadczenia z ich używaniem, a nie ze względu na prowizję, którą można zarobić.
O Sarze Ding
Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia.
Czytaj więcej
Komentarze