PPoradnik
Jak opóźnić utlenianie soku dzięki tej jednej sztuczce!
10 grudnia 2021
Ostatnia aktualizacja 17 grudnia 2017 r.
Czy zauważyłeś kiedyś, że kiedy wyciskasz sok z jabłka, niemal natychmiast zmienia ono kolor na brązowy? Szybkie utlenianie następuje w wyniku szybkich obrotów Twojej sokowirówki odśrodkowej. Gdy używasz sokowirówki wysokoobrotowej, zalecam wypicie soku w ciągu 24 godzin.
Podczas wyciskania soku za pomocą sokowirówki, tlen jest wprowadzany do soku szybciej, powodując utlenianie cząsteczek żelaza w jabłku. Nie, utlenianie nie jest powodowane przez ciepło, jak większość ludzi myśli.
Utlenianie i psucie się soku jest znacznie mniejsze w przypadku wyciskania soku za pomocą sokowirówki żującej, ponieważ nie ma tu szybkich obrotów. Pewien bio-chemik, miłośnik soków powiedział mi kiedyś, że szacuje utratę składników odżywczych o około 4% na 24 godziny przy użyciu sokowirówki. Straty rzędu 4% dziennie są dla mnie do zaakceptowania, jeśli mogę zaoszczędzić czas poprzez wcześniejsze wyciskanie soku. Mój sok może być przechowywany do 72 godzin w lodówce, jeśli jest odpowiednio przechowywany. Nie można tego powiedzieć o sokowirówce odśrodkowej.
Niezależnie od tego czy używasz sokowirówki wysoko czy wolnoobrotowej, możesz opóźnić utlenianie się soku. Następnym razem, kiedy będziesz wyciskać sok z owoców o wysokiej zawartości żelaza, pokrój cienko kilka kawałków cytryny (ze skórką) i wrzucaj je do sokowirówki na przemian z plastrami innych owoców. To nie tylko pomaga opóźnić utlenianie, ale cytryna poprawia również smak i szybkość wchłaniania składników odżywczych w soku.
Jak opóźnić utlenianie soku
Jeśli musisz zabrać swój sok do pracy, oto wskazówka, jak go zapakować, aby pozostał jak najświeższy. To samo dotyczy sytuacji, kiedy chcesz wypić sok i odłożyć trochę na resztę dnia.
Wyciśnij sok rano, przed wyjściem do pracy. Wyciśnij sok z owoców/warzyw tak schłodzony, jak to tylko możliwe, aby utrzymać go w chłodzie przez dłuższy czas i ograniczyć utlenianie.
Wrzuć pół cytryny (ze skórką) do sokowirówki, aby zminimalizować utlenianie. Poza tym, cytryna robi kilka rzeczy dla Twojego soku:
Wzmacnia smak soku
Pomaga Twojemu organizmowi wchłaniać składniki odżywcze 5x lepiej
Jest dobrym środkiem detoksykującym, bardzo oczyszczającym nerki
Pomaga roztopić tłuszcze
Jeśli regularnie pijesz soki, zainwestuj w termos z izolacją próżniową. Unikaj kolb ze stali nierdzewnej, ponieważ mają one tendencję do szybszego utleniania soków. Soki muszą być przechowywane z dala od światła i tlenu, aby zachować jak najwięcej składników odżywczych.
Przeczytaj więcej o tym, jak przechowywać świeże soki, aby zachowały jak najwięcej składników odżywczych na dłużej.
Cytryna jest niezbędnym składnikiem soków. Przejdź tutaj, aby dowiedzieć się, jak przechowywać cytryny na dłużej, aby zawsze mieć ich zapas!
amzn_assoc_placement = "adunit0";
amzn_assoc_search_bar = "false";
amzn_assoc_tracking_id = "juiforhea04-20";
amzn_assoc_ad_mode = "manual";
amzn_assoc_ad_type = "smart";
amzn_assoc_marketplace = "amazon";
amzn_assoc_region = "US";
amzn_assoc_title = "BUY THERMOS VACUUM INSULATED FLASK:";
amzn_assoc_linkid = "d611f52e0e8151d0820c128cf4050308";
amzn_assoc_asins = "B00JJBF3EO,B000FZX93K,B001AHASWM,B000FJ9DOK";
Możesz również użyć słoików typu mason, ale podczas transportu soków pamiętaj, aby w miarę możliwości przewozić je w torbach chłodzących z lodem.
Jeśli masz stały dostęp do lodówki, słoiki mason są świetne do przechowywania soków, gdzie są przechowywane w chłodzie i z dala od światła, co zapobiega niszczeniu składników odżywczych. Wypełnij pojemnik po brzegi, aby było w nim bardzo mało tlenu, który mógłby utlenić sok. ("Ciemna strona" tlenu jest tym, co powoduje utlenianie).
Zamrażanie soku na później
Zawsze zachęcam ludzi do picia soków tak świeżych jak to tylko możliwe. Zamrażaj swoje soki tylko wtedy, gdy jesteś pewien, że nie utleniły się do czasu przygotowania ich do zamrożenia. Użycie sokowirówki mastyksowej pomoże opóźnić utlenianie się soku. Jeśli używasz sokowirówki odśrodkowej, dodaj trochę soku z cytryny z tego samego powodu (patrz wskazówka powyżej).
Niezależnie od pojemnika, którego używasz do zamrażania, pozostaw wystarczająco dużo miejsca na rozszerzenie się po zamrożeniu. (Zamrożony płyn rozszerza się i zajmuje więcej miejsca niż jego płynna forma).
Oczywiście na pewno stracisz trochę witamin i delikatnych minerałów, a prawdopodobnie nawet smak i świeżość. Ale fitoskładniki są bardziej odporne, więc prawdopodobnie nadal będziesz w stanie je zachować. Mimo to, polecam picie świeżych soków, kiedy tylko jest to możliwe.
Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie i dokonasz zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Pamiętaj jednak, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z nimi związane, a nie ze względu na prowizję, którą można uzyskać.
O Sarze Ding
Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia.
Czytaj więcej
Pokaż komentarze (1)
Komentarze