PPoradnik
7 zaskakujących powodów, dla których masło jest dobre dla Ciebie
26 grudnia 2021
Ostatnia aktualizacja 28 października 2015 r.
Masło jest jednym z tych pokarmów, które potrafią zamienić nijakie posiłki w arcydzieła. Ale w ciągu ostatnich kilku dekad obwiniano go za wszystko, od otyłości po choroby serca. Ostatnio masło robi comeback jako "zdrowa żywność".
Oto 7 powodów, dla których masło może być dobre dla twojego zdrowia.
1. Masło jest bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
W maśle znajduje się wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Należą do nich witaminy A, E i K2. Nie zamierzam robić wielkiej sprawy z A i E. Jeśli jesz zdrową dietę, która zawiera zwierzęta i rośliny, to prawdopodobnie masz już ich wystarczająco dużo.
Ale chcę powiedzieć trochę o witaminie K2, która jest dość rzadka w nowoczesnej diecie i wielu ludzi o niej nie wie. Witamina K2 może mieć potężny wpływ na zdrowie. Jest ona ściśle zaangażowana w metabolizm wapnia, a jej niskie spożycie jest związane z wieloma poważnymi chorobami, w tym chorobami układu krążenia, rakiem i osteoporozą (1, 2, 3).
Nabiał pochodzący od krów karmionych trawą jest szczególnie bogaty w witaminę K2 (4).
Linia dolna: Masło zawiera wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Masło z krowy karmionej trawą jest szczególnie bogate w witaminę K2, która może mieć potężne korzyści zdrowotne.
2. Masło zawiera dużo zdrowych tłuszczów nasyconych
Wojna" przeciwko tłuszczom nasyconym była oparta na złej nauce. Nigdy tak naprawdę nie udowodniono, że powodują one jakiekolwiek szkody. W rzeczywistości, ostatnie badania sugerują, że nie ma żadnego związku między tłuszczem nasyconym a chorobami układu krążenia (5, 6).
Tłuszcze nasycone podnoszą poziom HDL (dobrego) cholesterolu i zmieniają poziom LDL z małego, gęstego (bardzo złego) na duży LDL... który jest łagodny (7, 8).
Dodatkowo, masło zawiera przyzwoitą ilość krótko i średnio łańcuchowych tłuszczów... które są metabolizowane inaczej niż pozostałe tłuszcze. Prowadzą one do poprawy sytości i zwiększonego spalania tłuszczu (9, 10).
Linia dolna: Nowe badania pokazują, że nie ma związku między tłuszczami nasyconymi a chorobami serca. Masło zawiera tłuszcze krótko i średnio łańcuchowe.
3. Masło obniża ryzyko zawału serca w porównaniu z margaryną
Główne wytyczne żywieniowe mają tendencję do cofania się i mają odwrotny skutek od tego, co zamierzano zrobić. Doskonałym tego przykładem jest zalecenie, aby zastąpić masło margaryną... co jest czymś, co nasze ukochane władze mówią nam, aby zrobić przez długi czas.
Cóż, to co się stało, to zastąpienie masła, zdrowej żywności, czymś zawierającym wysoko przetworzone tłuszcze trans... które są wręcz toksyczne i powodują wszelkiego rodzaju choroby.
W badaniu Framingham badano wpływ masła i margaryny na choroby sercowo-naczyniowe (11). Margaryna znacząco zwiększyła ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, podczas gdy masło nie miało żadnego wpływu.
Inne badanie wykazało, że spożywanie wysokotłuszczowego nabiału zmniejszyło ryzyko chorób serca o 69%, najprawdopodobniej dzięki zwiększonemu spożyciu witaminy K2 (12).
Wniosek: Margaryna zwiększa ryzyko zawału serca, podczas gdy naturalne masło nie. Masło z trawy może nawet zmniejszyć ryzyko zawału serca ze względu na wysoką zawartość witaminy K2.
4. Masło jest dobrym źródłem kwasu tłuszczowego o nazwie maślan
4-węglowy kwas tłuszczowy maślan jest tworzony przez bakterie w okrężnicy, gdy są one narażone na działanie błonnika pokarmowego. To może być główny powód, dla którego błonnik ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka.
Ale jest jeszcze jedno dobre źródło maślanu w diecie... masło, które zawiera około 3-4% maślanu. W rzeczywistości, maślan wywodzi swoją nazwę od masła.
U szczurów suplementacja maślanem zapobiega przybieraniu na wadze przy niezdrowej diecie poprzez zwiększenie wydatku energetycznego i zmniejszenie spożycia pokarmu. Poprawia również funkcjonowanie mitochondriów i obniża poziom trójglicerydów na czczo oraz insuliny (13).
U ludzi maślan działa przeciwzapalnie i ma silne działanie ochronne na układ pokarmowy (14, 15, 16, 17).
Podsumowanie: Masło jest doskonałym źródłem 4-węglowego kwasu tłuszczowego maślanu, który może mieć różne korzyści zdrowotne.
5. Masło jest bogate w sprzężony kwas linolowy
Masło, zwłaszcza od krów karmionych trawą, jest doskonałym źródłem kwasu tłuszczowego zwanego sprzężonym kwasem linolowym. Ten kwas tłuszczowy ma potężny wpływ na metabolizm i jest rzeczywiście sprzedawany komercyjnie jako suplement odchudzający.
Wykazano, że CLA ma właściwości antynowotworowe, a także obniża procentową zawartość tłuszczu w organizmie u ludzi (18, 19, 20). Jednak niektóre badania nad CLA nie wykazują żadnego wpływu na skład ciała (21).
Podsumowanie: Masło trawiaste zawiera sprzężony kwas linolowy (CLA), który w kilku badaniach wykazał, że poprawia skład ciała.
6. Masło nie jest związane z otyłością
Autorytety w dziedzinie żywienia często zalecają, abyśmy wybierali produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu. W ten sposób możemy uzyskać wapń, którego potrzebujemy, bez tych wszystkich "złych" tłuszczów i kalorii. Jednak pomimo wyższej zawartości kalorii, spożywanie wysokotłuszczowych produktów mlecznych NIE jest związane z otyłością.
W rzeczywistości, w 2012 roku ukazała się nowa praca przeglądowa, w której zbadano wpływ spożywania wysokotłuszczowego nabiału na otyłość, choroby układu krążenia i inne zaburzenia metaboliczne.
Odkryli oni, że wysokotłuszczowy nabiał NIE zwiększa ryzyka chorób metabolicznych i jest związany ze znacznie zmniejszonym ryzykiem otyłości (22).
7. Masło jest pyszne
Masło jest ... mniam mniam! Dość powiedzieć.
Podsumowanie
Pomimo tego, że w przeszłości było demonizowane, masło (zwłaszcza z krów karmionych trawą) jest całkiem zdrowe. Nie ma jednak powodu, dla którego warto jeść go więcej.
Masło w małych ilościach jest w porządku, ale może powodować problemy, jeśli jesz go za dużo (np. dodając kilka łyżek do porannej kawy).
Ponadto, nie jest ono tak zdrowe jak oliwa z oliwek extra virgin, która jest najzdrowszym tłuszczem na świecie.
Ten artykuł został pierwotnie opublikowany na stronie AuthorityNutrition.com. Jest on ponownie publikowany tutaj za zgodą.
Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i to, że mam dobre doświadczenia z ich używaniem, a nie ze względu na prowizję, którą można zarobić.
O Sarze Ding
Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia.
Czytaj więcej
Komentarze