PPoradnik
Korzyści z surowego i pasteryzowanego soku
14 września 2020
Surowy lub pasteryzowany: W jaki sposób powinieneś mieć swój sok?
W walce o soki, zalety soku surowego vs. pasteryzowanego zostały zakwestionowane. Podczas gdy na powierzchni oba soki są pełne witamin i minerałów, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju, wiele osób nadal preferuje jeden rodzaj soku od drugiego. Tak czy inaczej, ważne jest, aby znać różnice między nimi, aby zdecydować, który z nich jest odpowiedni dla Ciebie. Oto wszystko, co musisz wiedzieć o surowym i niepasteryzowanym soku.
Jaka jest różnica między surowym a pasteryzowanym sokiem?
Louis Pasteur opracował metodę niszczenia i zabijania wszystkich szkodliwych bakterii znajdujących się w mleku, dzięki czemu jego spożycie jest znacznie bezpieczniejsze dla ogółu społeczeństwa. Odkrył, że podgrzewanie mleka do określonej temperatury przez bardzo krótki czas wystarcza do pozbycia się bakterii, które podczas konsumpcji spowodowały chorobę.
Jego metoda została skomercjalizowana i po nim powstała "pasteryzacja". Dziś FDA przyjęła produkty pasteryzowane jako standard bezpieczeństwa żywności, napoje muszą wskazywać, czy przeszły proces pasteryzacji, czy też nie, w celu informowania konsumentów. Na produktach niepasteryzowanych znajduje się ostrzeżenie:
"OSTRZEŻENIE: Ten produkt nie został poddany pasteryzacji i dlatego może zawierać szkodliwe bakterie, które mogą powodować poważne choroby u dzieci, osób starszych i osób z osłabionym układem odpornościowym".
Co to ma wspólnego z sokiem?
Proces wytwarzania soku obejmuje wykorzystanie surowych owoców i warzyw. Toczy się pewna debata na temat bezpieczeństwa stosowania tych produktów. Jedną z głównych obaw jest to, że owoce i warzywa mogą przenosić szkodliwe substancje zanieczyszczające, które są odbierane podczas pracy z nimi przez pracowników.
Istnieje obawa, że patogeny mogą zanieczyścić surowy napój z sokiem i spowodować chorobę konsumentów. Komercyjni producenci soków mają możliwość przeprowadzenia procesu pasteryzacji soku w celu zapewnienia, że ich napoje są w 100% bezpieczne. Jednak wielu z nich zdecydowało się na to nie.
Jakie są korzyści z surowego i niepasteryzowanego soku?
Istnieje kilka powodów, dla których producenci surowego soku decydują się nie poddawać go pasteryzacji. Jednak jednym z głównych powodów jest niskie ryzyko dla zdrowia konsumentów przy piciu niepasteryzowanego produktu.
Być może zauważyłeś, że ryzyko niepasteryzowanego soku jest tylko nieznacznie wyższe w przypadku osób z osłabionym układem odpornościowym. Dotyczy to dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych. Jeśli nie należysz do żadnej z tych kategorii i nie masz osłabionego układu odpornościowego, picie niepasteryzowanego soku nie zaszkodzi Ci w żaden sposób.
Ważne jest, aby zrobić badania na ten temat, jeśli jesteś na płocie, czy surowy sok jest dla Ciebie, czy nie. Spożycie surowego soku w porównaniu z pasteryzowanym sokiem przynosi pewne istotne korzyści. Oto niektóre z korzyści płynących z niepasteryzowanego soku:
Witamina C
Ponieważ jedną z najpopularniejszych metod pasteryzacji jest podgrzewanie napojów do określonej temperatury, ważne jest, aby zwrócić uwagę na to, co to robi z niektórymi witaminami, które znajdują się w napojach. Podgrzewanie witaminy C powoduje jej rozpad.
Ponieważ jednym z głównych powodów, dla których konsumenci zwracają się w stronę soków, jest zwiększenie spożycia minerałów i składników odżywczych, ważne jest, aby wiedzieć, że pasteryzacja zmniejsza ilość witaminy C w soku.
Witamina C jest jednym z najważniejszych składników odżywczych w organizmie. Jest ona przeciwutleniaczem, który odgrywa integralną rolę w eliminowaniu toksyn z organizmu. Pomaga układowi odpornościowemu funkcjonować bardziej efektywnie i jest potrzebna organizmowi do produkcji kolagenu. Ogólnie rzecz biorąc, nie jest to witamina, którą należy pominąć.
Folian
Chociaż folian nie znajduje się na szczycie listy niezbędnych witamin większości ludzi, odgrywa na istotną rolę w organizmie. Nasz organizm potrzebuje folianów do syntezy DNA i naszego materiału genetycznego. Jest on również niezbędny do podziału komórek.
Dostępność
Nie bez powodu wszędzie pojawiają się sklepy z sokami, a w poświęconym im sklepie spożywczym można znaleźć całe korytarze. Sok jest popularny, ponieważ działa jako wygodny sposób na zwiększenie swojego spożycia witamin i minerałów. Można go zrobić nawet w domu, jeśli ma się automat z sokiem.
Surowy i niepasteryzowany sok to ten sam sok, który miliony ludzi wytwarzają w domu każdego dnia. Możliwość odbioru soku ze sklepu lub sklepu w drodze do pracy lub do produkcji w domu jest jedną z największych zalet surowego i niepasteryzowanego soku.
Wniosek
Pasteryzowany lub niepasteryzowany, picie soku z owoców i warzyw jest gwarantem poważnych korzyści dla zdrowia. Ważne jest, aby przeprowadzić badania nad korzyściami płynącymi z surowego soku przed podjęciem decyzji, czy jest on dla Ciebie czy nie.
To, na co natkniesz się w swoich badaniach, to fakt, że surowy sok jest jednym z najlepszych sposobów na zwiększenie spożycia witamin i minerałów z surowych owoców i warzyw. Korzyści zdrowotne wynikające z samego niepasteryzowanego soku powinny skłonić Cię do wybrania się do najbliższego sklepu spożywczego, aby spróbować szklanki!
Komentarze