PPoradnik
Nasiona konopi to najwspanialsze nasiona na świecie. Oto dlaczego
12 listopada 2021
Nasiona konopi zostały nazwane "darem natury" i "superfood przyszłości". To najbardziej pożywne nasiona na świecie. Konopie pochodzą z rodzaju konopi siewnych (Cannabis sativa), które są uprawiane od tysięcy lat jako źródło jadalnych nasion, błonnika, oleju jadalnego i jako paliwo.
Nasiona konopi lub olej z nasion konopi nie mogą wywołać haju, ponieważ mają bardzo niską zawartość tetrahydrokannabinolu (THC), głównego składnika konopi, który jest kojarzony z "hajem".
Korzyści żywieniowe nasion konopi
Obok spiruliny, nasiona konopi mają najbardziej lekkostrawne i kompletne aminokwasy egzogenne dla białek, niezbędne kwasy tłuszczowe w najbardziej idealnym stosunku do potrzeb żywieniowych człowieka. Białka są najłatwiejsze do strawienia w porównaniu z białkami mięsa.
W przeciwieństwie do białka zwierzęcego, które musi być gotowane, białko z nasion konopi jest całkowicie czyste i surowe i może być spożywane tak jak jest, poprzez dodanie go do każdej potrawy i napoju.
Te małe nasiona niesamowicie pakują prawie całą gamę składników odżywczych w swoich maleńkich skorupkach. Zawierają dużo wapnia, karotenu, chlorofilu, miedzi, enzymów, błonnika, żelaza, magnezu, manganu, fosfolipidów, fosforu, fitosteroli, potasu i cynku, a także witamin B1, B2, B6, D i E.
Korzyści zdrowotne wynikające z nasion konopi
Biorąc pod uwagę wszystkie składniki odżywcze zawarte w tych maleńkich nasionach, można sobie tylko wyobrazić ogromne korzyści zdrowotne, które można uzyskać spożywając je regularnie. Wśród niektórych z tych wyjątkowych korzyści są:
Zdrowie kości: Nasiona konopi są niezwykle bogate w wapń, magnez, mangan, fosfor i białko, co czyni je korzystnymi dla wzmocnienia kości, zębów i paznokci.
Zdrowie mózgu: Bogate kwasy tłuszczowe i zawartość lecytyny w nasionach konopi są pomocne w utrzymaniu zdrowia mózgu. Pomagają one zmniejszyć stan zapalny mózgu, odżywiają i ponownie łączą neurony, zwiększając w ten sposób wydajność mózgu, zapobiegając pogorszeniu się stanu mózgu i mgle mózgowej.
Zdrowie komórkowe: Nasiona konopi mają niską zawartość tłuszczów nasyconych i jednonienasyconych oraz wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, co czyni je korzystnymi dla energicznego rozwoju komórkowego o zróżnicowanych korzyściach zdrowotnych.
Cukrzyca: Osoby z problemami z poziomem cukru we krwi mogą skorzystać z włączenia nasion konopi do swojej diety ze względu na ich bogaty błonnik i białko, które mogą również pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, ryzyko chorób serca i udaru.
Zdrowie serca: Nasiona te mogą zmniejszyć ryzyko śmiertelnej arytmii serca lub ataku serca, ponieważ zawierają zdrowe tłuszcze, takie jak omega-3 i omega-6, które nie są syntetyzowane naturalnie przez organizm. Nasiona konopi wytwarzają fitosterole, które pomagają zmniejszyć ilość cholesterolu w organizmie i usuwają tłuszcz gromadzący się w tętnicach.
Zapalenie: Nasiona konopi mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i mogą być korzystne dla osób cierpiących na zapalenie stawów, łuszczycę, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzycę, a nawet gruźlicę, ponieważ poprawiają krążenie.
Utrata wagi: Nasiona konopi mogą wchłonąć do wielokrotności swojej wagi w wodzie, staje się substancją żelopodobną i rozszerza się w żołądku, co może zwiększyć pełność, spowolnić wchłanianie pokarmu i pomóc Ci jeść mniej kalorii. Bogata zawartość białka może również przyczynić się do zmniejszenia apetytu i spożycia pokarmu.
Wskazówki dotyczące spożywania
W przypadku zakupu całych nasion konopi, należy je namoczyć w wodzie, aby obniżyć poziom inhibitorów enzymatycznych (jak większość innych nasion), a następnie rozdrobnić/zmielić przed spożyciem.
Po zmieleniu i dodaniu do pożywienia, łupiny są jadalne i równie pożywne. Łuszczone lub łuskane nasiona konopi mają usuniętą łuskę/ łupinę i podobno smakują jeszcze lepiej. Ze względu na wygodę, możesz poszukać łuskanych/łuskanych nasion.
Dzienne zalecane spożycie nasion konopi to około 15-50 gramów dla dzieci i około 50-75 gramów dla dorosłych. Należy zacząć od mniejszej ilości i stopniowo zwiększać spożycie, aby w pełni korzystać z ich dobrodziejstw. Spożywa się je na surowo, moczone w wodzie lub soku, dodawane do wypieków, zup, puddingów, jogurtów, posypywane w sałatkach, potrawach warzywnych lub po prostu mieszane w smoothie lub koktajlach.
Nasiona konopi powinny być przechowywane w szczelnym pojemniku w chłodnym i ciemnym miejscu.
Przeciwwskazania
Nasiona konopi są pełnowartościowym produktem spożywczym i nie powodują żadnych skutków ubocznych przy stosowaniu popularnych leków, ale jeśli bierzesz leki rozrzedzające krew, zawsze powinieneś porozmawiać z lekarzem przed dodaniem nasion konopi do swojej diety.
Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Pamiętaj jednak, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z ich stosowaniem, a nie ze względu na prowizję, którą można uzyskać.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej
Komentarze